tabung que

Wednesday, March 31, 2010

Hati Seorang Wanita

Dah lama tak menjengah blog. hari ini aku nak berkongsi satu cerita seorang kawan aku. sedih mendengah kisahnya. suami yang mendera emosi dan rohani nya. sampai dia sudah penat & lelah untuk menghadapinya. bukan suami tak menyayanginya tetapi terlalu menyayanginya. hari-hari telinganya disumbat dengan kata-kata nista dan maki hamun. pantang ada kesilapan. yang paling menyanyat hati, dituduh si isteri bernasib malang dan tidak membawa keberuntungan pada rumahtangga dan kekayaan.alangkah walang hati isteri yang mendengar kata-kata suami. hari ini disebabkan kereta si isteri rosak, si suami terpaksa menghantar dan mengambil isteri bekerja, kata-kata tersebut disumbat lagi ke telinga si isteri.

Adakah si suami ini tak sedar dan tak tahu bahawa setiap manusia akan sentiasa diuji oleh Allah dan apa yang berlaku adalah takdir. tak tau kah dia dengan takdir?sebagai orang Islam kita harus tau dan terima takdir drp Allah..kita tak boleh nak pertikaikan apa yang berlaku dengan kita. kita mesti tabah dan redha. usaha kita hanya memperbaiki diri. tetapi kalau kereta rosak...adakah perlu diungkap sebagai pembawa malang...??sungguh tidak adil suami ini yang melontarkan kata-kata sesedap mulut kepada isteri seoalah-olah si isteri batang kayu yang tidak bernyawa dan berperasaan...aku pulak yang terEMOSI..

Si isteri tidak ada hak untuk bersuara dan meluahkan apa isi hati..jika bersuara ada sahaja kata -kata yang kurang didengar dihamun kepada isteri.tapi yang best, aku tabik springg pada kawan aku ini yang tabah menghadapi suami yang ntah apa-apa...(pada akulah)..yang tidak menghargai isteri dan pengorbanan yang telah isteri lakukan..orang seperti ini akan terasa apabila dia akan kehilangan ISTERI satu hari nanti..itupun kalau hati jantannya akan tersedar...adusss..emosinya aku...

aku berdoa pada Allah moga kawan aku ini akan terus tabah dan bersabar. doakan suami akan berubah..jika dah tak boleh bersabar...buatlah keputusan yang terbaik untuk kedua-dua belah pihak...

pada suami-suami di luar sana, hargailah isteri anda. isteri bukan untuk dicaci dan dihamun. tetapi isteri adalah untuk dihargai kerana isteri adalah tulang rusuk seorang lelaki.

"kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam
sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan
menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang
rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita
untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya..."

Wednesday, March 24, 2010

Hasrat Terpendam...

Minat aku pada novel terlalu mendalam. novel yang aku paling gemar adalah hasil tulisan Norhayati Berahim (NB), Aina Emir dan Aisya Sofea. karya mereka amat terkesan di hatiku. bahasa yang mereka gunakan indah, santai, bersahaja dan seerti dengannya. hari ini aku baru habiskan 'Terbanglah Sayang' karya Aina Emir. syahdunya ending dia...bahasa yg digarap menyentuh perasaan. seolah-olah watak tersebut adalah aku..hehe..perasan! ada lagi 2 novel NB yang aku blm baca. tak sabar rasanya untuk bermula. kalau dah bermula sukar untuk berhenti. jika naqiuddin ajak main cars pun dah tak layan. kalau hubby dengan komputernya, aku melayan novel lah. fair & square! bila aku dan hubby tak layan mulalah dia menjerit minta perhatian. ada sahaja helahnya untuk menarik perhatian kami. aku lebih suka membaca setelah dia tidur. aman. tak ada gangguan.

aku sebenarnya mempunyai satu hasrat. impian yang telah lama tersimpan kukuh di sanubariku. menulis. itulah impian dan hasratku. aku ingin menjadi seperti penulis kesayanganku. menghasilkan karya. bolehkah aku? hasrat ini aku luahkan pada suami. dia menyokong dan memberi dorongan. bila aku nak bermula? aku pun tak pasti kerana aku tidah tahu apa yang aku tulis. cerita apa? kisah apa? aku rasa aku harus menghadiri kursus penulisan. banyak yang aku perlu belajar. genre. itu pun aku kurang jelas. macamana nak menjadi penulis?hehhe..tetapi apakan daya...itu jua hasrat aku. cita-cita aku. selain cita-cita ingin menjadi guru yang tak jua kesampaian. moga satu hari impian aku akan menjadi kenyataan..amin.

yang pasti, semangat aku berkobar2 sekarang ini. apa-apa pun, buat masa ini aku layan dulu karya-karya penulis tersohor yang telah aku beli di bookfair tempohari.

Cayokkk!!!

Tuesday, March 23, 2010

LRT

Selasa (23/03/2010)

jam 1.00 pm. hujan lebat sangat. aku dengan zai berpayung menuju ke Wadi al Farook. nak tunggu hujan reda, tak pasti pukul berapa. perut dah menyanyi minta diisi. aku hanya mengambil teh tarik dan waffer. hujan masih lebat. menunggu hujan reda jam menunjukkan pukul 2.00 pm. alamak!aku kena pergi petronas. nak hantar dokumen tambah bidang lesen. aku juga kena pergi maybank. nak buat banker's cek untuk bayar PKK dan tender bond prasarana. kami sedang memasuki tender CCTV. selesai kerja di maybank, aku menapak pula ke cimb. ada lagi sekeping cek yang aku perlu bank in kan. nak harap despatch datang,tak tahu pukul berapa sebab hujan lebat.dia hanya menunggang motor kapcainya. settle kerja kat cimb, aku menapak pula ke LRT. beli tiket. naik ke platform. aku ingin ke KLCC. tambang RM1.60. tiba2 ada pengumuman mengatakan train delay sehingga 2 jam. macamana ni? aku mesti sampai petronas sebelum jam 4.00 petang sebab kaunter akan tutup jam 4.00 petang. aku mundar-mandir. turun bawah tanya security. dia hanya beritahu train akan datang bila2 masa sahaja dalam 2 jam. aku ambil keputusan naik teksi. minta refund duit tiket. staff rapidKL hanya beritu tiket akan refund jika tak ada train. train ada cuma lambat. maknaya?aku tak dapat lah refund tiket walhal aku tak naik pun train. pasrah. bukan mahal pun. hanya RM1.60.

aku naik teksi.pergi petronas. tiba jam 3.20 pm. sempat lagi. aku terus ke kaunter. ambil no giliran. tiba time aku, ada masalah lagi dengan pendaftaran aku. permohonan online kami tak ada dalam sistem. maknanya aku kena balik dan buat permohonan online terlebih dahulu. aku balik dengan hampa.

Tiba di terminal KLCC, LRT problem lagi. aku terpaksa menunggu hampir 1 jam di KLCC. kemudian train berhenti di Damai. kami turun. di situ kami mesti mengambil lagi train ke Setiawangsa. akhirnya aku sampai jua ke Setiawangsa lewat jam 5.00 pm. sungguh menyedihkan. kesal. sia-sia perjalanan aku hari ini. balik office. settle mana yang patut. aku balik jam 9.00 pm.esok kena ke Petronas lagi!

Monday, March 22, 2010

Bookfair 2010 lagi!

sambungan drp naqiu@Bookfair 2010...









naqiu tak lepaskan peluang memilih buku2 kegemarannya yang pastinya berwarna-warni..


kalau jumpa novel, aku semacam 'hilang arah', 'mabuk'..semua ada. semua aku rasa menarik.tambahan pula kalau novel tu penulisnya yang aku minat giler...apa lagi..kat Bookfair tu macam2 ada...korang jangan terlepas peluang. itu pun kalau 'kaki buku' lah...budaya membaca kena amalkan. terapkan pada anak2 kita..hehhe..poyo..


Bersama penulis kesayanganku..Norhayati Berahim

Antara novel2 yg aku sempat beli...ikut hati byk lg..tapi poket kena tgk jugak. ini pun suami yang beri duit belanja ke Bookfair..teriama kasih suamiku!.

naqiu @ bookfair 2010

Sabtu (20/03/2010)

Jalan2 ke pesta buku PWTC bersama naqiuddin. hubby hanya hantar sebab dia ada meeting. gambar2 di bawah diambil sekitar pesta buku tersebut.seronok melayan naqiu. macam2 kerenah dia. semua buku yang ada gambar cantik2 dia nak..











Friday, March 19, 2010

obses!!!




Inilah yang naqiuddin OBSES sesangat..dia boleh tengok sampai 3X ulang NONSTOP...semua part dia ingat..dia pulak akan cerita dengan kita...lepas ni apa jadi..then, lepas ni apa pulak...itulah anak ku..minat sesangat dengan CARS...

Thursday, March 18, 2010

Kalaulah...

seperti biasa aku sampai di rumah opah, naqiuddin leka bermain dengan kawan2nya. "Assalamualaikum..".aku memberi salam. kelihatan opah duduk di sofa sambil menepuk2 baby raqib. bayi dia jaga. umurnya hampir 4 bulan. sesiapa yang melihatnya pasti geram dan teringin untuk mencubit pipinya yang temban. dia sedang nyenyak di sofa.

"naqiuddin..ibu datang ni. jom balik sayang. babah tunggu kat babah". "tak nak balik..nak main lagi. ibu..jom lah". itulah naqiuddin. setiap pagi bukan main liat nak ke rumah opah. apabila petang lain pulak peelnya. "naqiuddin tengok baby ni. comel kan?sayang tak baby?". tanyaku. "sayang...ibu...BELI LAH. BELI LAH BABY.."aku terkejut mendengar permintaan naqiuddin. opah ketawa kecil. "que nak beli kat mana?". "kat Jusco lah...".dengan petah naqiuddin menjawab..."Ya lah..nanti ibu belikan. jom kita balik dulu. babah nak ajak jalan tu..". pujukku.

Makcik-makcik yang yang sedang borak depan rumah opah mendengar permintaan naqiuddin tadi. "Tie..naqiuddin minta apa tu tu?.tanya untie. "dia minta beli baby untie...kalaulah saya boleh beli. dah lama saya beli untie".

begitulah naqiuddin. sekarang ni asyik minta baby jer. maklumlah baby raqib adalah teman baru dia kat rumah opah.

Tuesday, March 16, 2010

aku budak baru belajar...

tiba2 bos ada meeting. aku layan blog. belajar dan terus belajar.melihat jam.alamak..dah pukul 8.45pm.bila bos aku nak siap ni?

huhu..layan jer lah blog!

hasil drp penantianku, maka terhasil lah blog ini..

ada perubahan kan?hehehhe...ok tak?

teringin...


Lokasi: Sunway Lagoon
Tahun : 2006 (date lupa pulak)

husband adik aku dapat tiket lbh masa Perodua buat family day. dia ajaklah aku. hubby kata ok.aku pun ikutlah dorang berseronok kat sini. masa ni tak ada anak lagi...layan anak buah main air jer lah.aku pulak mmg jenis suka main air.apa lagi..layannnn.

sekarang ni...teringin nak pergi sini lagi bersama anak.mesti naqiuddin suka. "naqiuddin nak jalan2 sunway lagoon tak?"."nak ibu". tapi bila ajak hubby..macam2 alasan dia berikan...ermmm...dia bukan suka pun...

kalau terasa sgt nak pergi, tgk jer lah gambar ni berulang2.kadang2 sajer bukak depan dia...tapi dia buat dekkkk jer....hampehhh!!!moga satu hari nanti terbuka pintu hatinya bawak kami jalan2 sini...

Monday, March 15, 2010

aku & hot Temper

13/03/2010 (Sabtu)

sabtu.biasalah, keje aku kemas rumah. cuci baju.masak.layan naqiuddin. aku tak tau kenapa hari ni kepala aku asyik berdenyut2. pening. nak kata pregnant. tak jugak. nak kata tak cukup tido, tak jugak..bila kepa dah berdenyut, cuaca lak panas.hati cepatlah panas. si naqiuddin pulak, ada saja perbuatan dia yang membuatkan aku hangin. aku bercakap telefon. dia masuk bilik air dan isikan air dalam botol minuman dia. keluar. lepak depan tv. ambik kereta mainan, dia masukkan dalam botol..plopp..plopp..air terus melimpah ke lantai.hati aku mendidih. aku campak kan tuala. dia ambik dan lap cara dia lah. bukan kering pun. letak telefon aku cubitnya.

"Ibu yak yak"...aku cucikan yak2 dia. sambil kita cuci dia, dia boleh hentak2 air kat lantai dengan kakinya...semua tu bikin panas jer.sabar..sabar..dalam hati mengucap panjang.nasib baik anak sendiri. kalau anak tiri aku dera agaknya..hehhe..aku ni memang tak blh ada anak tiri agaknya..selisih malikat 44!

Lipat baju. kain bersusun elok. naqiuddin datang. naik atas baju yang dah aku lipat...hisss..nak kena ni. aku tampar pehanya. dia memberontak. kereta polis kat tangannya diketuknya kepala aku!adusss...angin aku dah naik sampai kepala yg dari pagi aku menahannya. tanpa disedar aku tengkingnya. dia terkejut. terus campak keretanya ke lantai. aku capai dan terus baling ke bilik. terkena wardrobe..kebabommm..pecah berderai kereta dia...dia terkejut dgn tindakan aku yang drastik, terus dia jatuhkan badanya kat bantal dan menangis tersedu2. dalam hati aku mengucap panjang. astaghafirullah...kenapalah aku tak sabar. kenapa aku baling keretanya. hati masih panas. aku rasa dia dah pandai melawan.aku cuba cool kan diri.

masuk bilik. aku kunci pintu dari dalam. kat luar dia menjerit2. menangis2. merayu2. "ibu..ibu..bukaklah pintu. naqiuddin takut sorang2".hati aku terharu mendengarnya. sebak. sebak dengan perbuatan aku yang mencampak keretanya sehingga pecah. kenapa aku boleh tak sabar melayan kerenahnya. aku tahu dan sedar yang dia hanya ingin bermanja dan menarik perhatianku. maklumlah, hari2 lain dia ditinggalkan. hati aku sayu. airmata menitis. sebak.
aku belek2 keretanya. dalam hatiku berjanji akan menggantikan keretanya.

aku buka pintu. dia terus memelukku. "ibu..maaf". aku buat dekk jer. "ibu..maaf".dia salamku.kami telah mengajar naqiuddin, jika salah dia perlu minta maaf. alhamdulillah. jika aku buat merajuk dengannya, dia akan cepat2 minta maaf.

aku memeluk naqiuddin. "ibu minta maaf. nanti ibu gantikan. ibu beli car police yang baru yer".aku memujuknya. aku bersalah juga dalam hal ni. aku terlalu emo dan ikutkan angin jer. kesian naqiuddin. "naqiuddin nak sama jer macam tu".



Friday, March 12, 2010

my soulmate


ini dia hubby aku. dia lah segala2 nya. suami. kawan. teman. sahabat...dia juga lah yang aku ajak bergaduh...masa baik.punyalah romantik..cuba kalau bergaduh..!!!muka masing2 mcm makan cuka...biasalah kan. adat rumahtangga. lidah lagikan tergigit..inikan pula suami isteri. kami gaduh tak lama..paling lama 3 hari..yg kelakar.kalau bergaduh. tak ada teman nak bercakap.abis kain baju dilipat.pernah gak hubby aku tak tau nak buat apa. dia lipat baju.kelakar. tak pernah nak buatnya kalau tak bergaduh...haha..lawak2.

aku cukup bahagia dengannya. dia memahami aku.apa yg aku suka.tak suka.apa peel aku. dia mengerti. walaupun mulutnya suka pot pet..tapi aku rindu kalau mulutnya diam.kalau diam adalah tu yg dia bengang denganku.

skill dia camera.photo & video editing.komputer.computer blh jadi bini no.2 dia. dia blh tak tidur malam kalau mengadap komputer. kadang2 aku jeles dgn komputer tu. bila dia lama2 depan komputer, mulalah aku mencari idea mengacaunya...itu pun tgk jugak kalau yg dia buat sekadar meng edit photo2 kami. kalau dia tekun buat client punya, jgn lah kacau..saje cari nahas lah tu.

sekarang, adanya naqiuddin. putera sulung kami. dialah buah hati pengarang jantung kami.kalau kami bergaduh, dialah yg jadi pengantara. "naqiuddin, ajak babah makan". "babah, ibu ckp makan". "naqiuddin, suruh ibu buat nescaffe"."ibu, babah nak epi..".


apa-apa pun...aku bersyukur dianugerahkan mereka dalam hidup aku..tq Allah!

Wednesday, March 10, 2010

Nenek ku seorang

Inilah dia nenek ku. hanya seorang ini sahaja nenek ku masih ada. kami panggilnya"Wo". hanya orang Kelantan sahaja yang jadik kalau menyebutnya..hehhe..umurnya hampir mencecah 100 tahun.umur sebenar aku tak pasti. dia masih kuat. matanya masih boleh membaca Al-Quran. cuma pendengaran beliau akhir2 ni kurang jelas. kalau nak bercakap dengannya kena cuitnya barulah dia akan respon dengan kita.

nak dijadikan cerita, kami balik kampung baru2 ni. Nenekku ini sedang makan nasi. aku sedang solat.si naqiuddin mencari ibu. "nenek. mana ibu?".berkali2 soalan itu diajukan pada nenekku. disebabkan tak dengar, nenekku buat dekkk jer lah. agaknya si Naqiuddin dah hangin, soalannya tak berjawab.dia terus jerit."nenekkkkkkkkkkk...ibu mana?".

aku solat dah tak kusyuk.aku dgr semua org ketawakan dia.akhirnya dia mendekati nenek. "nenek nak asik". nenek buat dekkk jer."nenek, nak asik". berkali2 dia minta. si nenek asyik makan sehingga tak sedar cicit kat tepinya minta nasik. agaknya si naqiuddin dapat akal. dia cuit lengan nenek, "nenek nak asik"."ooo..nak nasik yer..nah nenek suap.nenek tak sedar pun naqiu panggil tadi"...hehehhe..kelakar si cicit dengan neneknya yang dah kurang pendengaran. kita besok pun agaknya macam tu jugak.semoga Allah panjangkan umurnya dan diberi kesihatan yang sebaik2nya.amin!

Smile



Setiap hari aku tak sabar menunggu jam 5.30pm. aku ingin pulang. aku ingin menatap wajah Naqiuddin dengan senyuman yang menyambut kepulanganku. Setiap petang aku akan cakap dengan dia. "rindu anak ibu". sambil mencium pipi gebunya. dia akan membalas pelukkan ku dengan senyuman yang macam ini. kadang -kala aku terlupa untuk menuturkan kata-kata tersebut. dia pulak akan tanya aku. "ibu rindu anak ibu tak?".apabila teringat Naqiuddin, aku akan tersenyum sendiri. inilah seorang buah hati pengarang jantung kami. apabila kita cakap "ini baby ibu ni", dia akan tersemyum2.tersengih2 ala2 gaya baby yang mengada2. kelakar pun ada.

"anak ibu makan apa hari ni rumah opah?"."tak makan apa2 pun". jawabnya selamba...hehhe..yang ini jangan percaya. tak kan lah satu hari tak makan apa-apa kan. setiap petang Opah akan report apa yang dia makan dan apa yang dia buat...semalam Atuk bawak dia pergi Giant naik motor.kecoh dia bercerita pergi Gianta naik motor dengan Atuk. maklumlah sekali-sekala dapat naik motor.

Pagi2 tak nak pergi rumah Opah.tapi bila nak ambil petang, dia tak nak balik pula. seronok berkawan. Opah dan Atuk dah menganggapnya macam cucu sendiri. inilah yang aku jadi serba salah nak hantar dia taska. aku memang teringin nak hantar Naqiuddin taska..alamak!macamana nak mengayat Opah ni...ermmmm!

Thursday, March 4, 2010

Keje Keje Keje

04/03/10

Hari ni aku sampai 8.20 pg kat office. Buka office. lampu. aircond. computer. internet.fuhh..penat.rilek jap. syoknya kena aircond. itulah keje aku pagi2. tukang buka office. aku ni boleh kira semua buat. cuma aku tak jadi bos jer. kalau bos aku baca...mesti terdetik dalam hatinya aku ni perasan..hahha.biarlah!start keje. hari ni aku kena pergi Petronas. nak hantar dokumen untuk tambah bidang lesen. masuk kali ni dah 3x aku menapak ke sana. ada saja perkara yang tak cukup. aku dah ikut semua checklist yang dorang minta. orang yg bertugas kat sana bertukar setiap hari. hari ni orang ni kata macam ni. aku buat. esoknya orang lak cakap ada lagi yang tak ada...pening aku. apa nak buat.ibarat kata mentimun dengan durian. kita nak lesen kan?terima jer lah..hari punya cerita, selepas berejam aku menunggu.dokumen yang aku submit kena 'reject' lagi. kali ni dia nak ISO pulak..alamak! company aku kecik jer..mana ada ISO lagi.kami baru dalam perancangan dan persediaan nak mohon ISO nihh..aku balik dengan hampanya.perut menyanyi-nyanyi.aku menapak ke KFC. layannn..Alhamdulillah.kenyang.

Sambil tunggu LRT, hp bunti. En Mat call.

En Mat: Siti ada barang nak collect kat PJ. arrange courier ambil. Ahad ni kita nak pakai barang ni kat site. saya dah bayar. guna duit saya. nanti claim. dah bank in cash untuk saya?

Aku: ok..beres..dah bank in. kat LRT. blk saya buat.

Balik office. jam 1.45 pm. fuhhh..lega. sedapnya air-cond menjamah tubuhku. peluh semua hilang. sedapnya kalau dapat tidur bertemankan kedinginan air-cond. maklumlah kat rumah tak ada. berangan. sambung kerja. zai beri msg call untuk aku. terkocoh2 aku buat. nak courier CN ke Myanmmar. Fax DN ke supplier. semalam dah fax. tak dapat atau dorang hilangkan. sebab kadang2 aku juga ada buat mcm tu apabila banyak kertas kat meja. cari dokumen tak jumpa. apabila kemas2, alamak ada lah pulak. tersenyum sendiri.settle kan dua tiga perkara, terkejar ke bank pulak. aku kena cashkan duit. bos datang sign dan tumpang ke RHB Ampang Point. aku hangin juga org yg buat project ni, bukan nak manage project betul2. PO dapat dah 2 bulan. sepatutnya jadual kerja semua dah ada. perancangan nak beli tools, equipment dan brg2 yg nak buat kerja sepatutnya tak perlu jadi kelam kabut.sape yg susah. atas batu jemala patiklah jugak.geram geram aku sungguh geram..nyanyi rentak macam kat radio ERA...




Monday, March 1, 2010

Bila Pagi

Naqiuddin jaga 6 am. sib baik. aku terlupa kunci jam.minta susu. sedang aku bancuh susu azan berkumandang. Alhamdullilah. aku masih diberi kesempatan oleh Dia untuk memikul tanggungjawab sebagai Khalifah dibumi Nya.habis sahaja susu, soalan pertama yang diutara padaku. Ibu mana tembak2? dalam hatiku sudah maklum yang dia tanyakan pistol mainannya. dengan malas aku bagitaunya.Ibu tak tau. Aku agak pistol tertinggal rumah adikku di Behrang. seingat aku simpan bawah meja kopi semasa kami lepak di lamanya.naqiuddin sambung lenanya. Aku mandi. solat. masak air. Nescaffe O kegemaran hubby satu kewajipanku. Gosok baju. Aku senang jer. Isnin dan Rabu aku pakai T-Shirt jer. Ramai yang cakap T-Shirt kerja aku lebih kurang t-shirt cleaner. baju orang kerja Giant dan apa-apa lagi. Tak kisahlah tu. janji aku pakai baju. baju free pulak tu. Kalau dah bos aku nampak cantik sangat baju tu, aku terima jer lah. yang pasti kalau nak jumpa orang aku cuba elakkan hari Isnin dan rabu. rupanya bukan aku sahaja yang berfikiran begitu. zai teman sepejabatku juga macam tu. Tak kisahlah tu. Siap gosok baju aku kejutkan naqiuddin. dia merengus tak nak bangun. menggeliat kiri dan kanan bila aku mengusiknya. aku umpannya dengan lori baru yang di beli di Behrang semalam. Matanya terus buka dan beritahu dia ingin membawa lori tersebut ke bilik air. aku biarkan sahaja. janji dia senang bangun dan mandi tanpa banyak peel. pagi ni mood dia nampak ok. pistol yang dia cari ada dalam kereta. dia seronok sangat. terus simpan lori dan bawa 2 pistol ke rumah Opah pengasuhnya.

Sebut pasal Opah ni, macamana aku nak bgtau dia yang aku tak nak hantar naqiuddin rumah dia lagi. puas survey kami jumpa taska yang harganya berpatutan dan mampu dibayar. sebelum tu taska yang kami jumpa harga..alamak..macam nak register anak masuk 'u'...aku akui apa yang mahal itulah yang bagus. kalau tak bagus dan berkualiti kenapa ramai parents hantar anak mereka. tak per lah. orang kata ukur baju di badan sendiri. kalau ukur kat badan orang lain tukang jahit pulak namanya. walaumacamana cara sekali pun bulan ni aku kena bagitau Opah yang naqiuddin kami nak hantar taska. banyak knowledge yang dia akan dapat. rumah Opah hanya sekadar jaga makan minum sahaja. tak ada sesi pembelajaran. Tapi aku akui yang Opah jaga naqiuddin dengan baik sekali dan sayang naqiuddin seolah cucu sendiri. Dah sampai masa naqiuddin belajar. masuk taska. Lagipun naqiuddin selalu cakap tak nak pergi Opah dan selalu minta nak sekolah.

Sebagai ibu, aku ingin naqiuddin mendapat pendidikan yang sempurna. Dunia dan Akhirat. Aku juga teringin melihat naqiuddin menjadi tahfiz. InsyaAllah. Untuk permulaan naqiuddin kena pergi taska dulu!

Cuti Maulidur Rasul

Malam Jumaat - kawanku Lisa call nak tumpang tido. kelakar. dia nak blk kg. naik Air Asia. salah tgk time. sepatut 7 am khamis tu. dia pergi 7 pm. fuhh.. kelam kabut dia kat airport.blk hentian putra cari tiket bas. sib baik dapat kul 1.30 jumaat 25.02.10. dia sampai rumah aku lewat jam 11 pm. dia lapar. dapur aku lak ada telor jer. al-maklum aku jrg2 masak. malam tu kami anak beranak mkn nasi berlauk pasar malam au3. masak ler dia nasi dan telor kicap.sebab lapar dia belasah gak nasik sepinggan dan telor kicap 2 biji. sian...pagi jumaat kami breakfast nasi kerabu kedai paksu. sedap. kalau sesaper yg pernah makan kat situ tau lah keenakan nasi kerabu kelantan. roti canai dia pun sodap..tapi yg jadik masalah cuma satu...lambat sangat...hubby aku naik hangin menunggu. habis dia belasah 2 biji. share dgn anak. anak tak cukup dia kenyang. lepas hantar Lisa ke The Mall (dia nak lepak sbb masih awal), kami berdezut ke Tg Malim. Sebenarnya adik aku tinggal di Behrang 2020. Kami singgah di Pasar Tg Malim nak cari ayam. Habis. Semua kena tempah untuk kenduri. ayam tak ada kami meronda di pasaraya Grand Save dan Big 10. Masuk Grand Save cuci mata. brg2 dalam tu murah2. kalau org nak yg branded, minta maaf.tak ada lah.masuk Big 10 hanya beli Bas Ben10 untuk Naqiu. aku tak tau berapa lama blh tahan. biasa sekejap jer dia akan cabut tayar dan repair2. kami sampai di Behrang lbh kurang jam 1.00 pm.

Adik iparku Eja masak kari ayam. hubby makan bertambah 3X..namapak mcm 3 hari tak mkn.fuhhh..sedap mkn ramai2.naqiu pun berselera. dia dapat kawan dua tiga hari ni. afiq muda setahun drp naqiu. hobi mereka sama. cars. apa lagi, berebutlah mainan. masing2 kedekut. naqiu bawak bas Ben10 2 biji yg beli kat Big 10. puas kami pujuk, dia beri afiq satu kaler Merah. tapi yg kelakar bila afiq letak, dia ambik. naqiu letak afiq ambik. pastu masing2 jerit2. lantak doranglah.budak2 mmg suka berebut.janji aku suka sangat jumpa mak & family. sembang2.cerita.mcm2 citer kuar. ptg huby balik KL. keje.

Lepak Behrang 3 hari rasa macam 1 hari jer. tak puas. tapi tak perlah. bukan mudah nak luang masa jumpa adik beradik dan mak. paling best, menonton 'Dikir Barat Halim Yazid & Jali Bunga Tanjung'. hahha..kalau dah org Kelantan tu, seni warisan tetap mengalir dalam darah...anak aku naqiu buat dekkk jer..tapi yg kelakar si afiq...siap tepuk tangan dan goyang badan lagi...kalau bapak dah minat, anak mesti 'menurun' lah kan...lps maghrib, kami meronda pasaraya TF. satu2 nya pasaraya yg besar di Behrang dan sekitarnya. blh kata murah. semua ada. naqiu mengamuk nak lori pulak...tak nak dengar dia mengamuk dalam TF, layan jer lah. RM9.9 2 biji lori..balik rumah dia berebut dgn afiq lagi.abis makan mlm, kami balik Kl jam 11.15 mlm. sampai jam 12.30 lbh kurang. sepanjang perjalanan aku tido.sedar2 hubby nak parking.