tabung que

Monday, October 21, 2013

Satu Kehilangan

KIKO telah pergi meninggalkan kami. Walaupun dia hanya seekor kucing tetapi pemergiannya amat terasa. Selalu mengekor jer kita ke mana saje. Kadang2 kita naik rimas dengannya. Suka sangat menggesel. Tido kat celah kaki. Suka nak gigit2 manja kaki. Bila subuh jer mengiau2 kejut kita....dulu dulu dulu rasa rimas dengan semua tu, tapi bila dah kehilangannya, cukup membuat kami terasa.

Airmata gugur juga.

KIKO dalam kenangan

Terdengar2 loceng bila dia tergedik2. Kemanjaan dan keletahan dia. Tiba2 dia demam, kurang aktif, tak lalu makan dan akhirnya pergi jua dia..

Sedih bila Que menangis2 balik dari kebumikan dia sampai tertidi dan mengigau cari KIKO.

Apabila kehilangan baru kita akan lebih menghargai kehadirannya...


Taugeh sebagai Petua Senang Hamil

Bilalah aku ni nak peknen lagi...berfikir secara positif dan bertawakal. Allah belum nak beri rezeki lagi. Walau apa pun kita boleh berusaha. Aku godek-godek en google... terjumpalah ini;

Cara-cara:

1. Ambil segenggam kacang hijau
2. Rendam dalam bekas tertutup (periuk pun boleh). Air bagi rata dgn kacang.
3. Bila kacang dan tumbuh ekor, boleh rebus dan tapis ambil air.
4. Minum pagi & malam sepanjang period.

#boleh juga amalkan masak sayur taugeh (buat sendiri) dan makan bersama suami tersayang. Amalkan untuk kesuburan.

Jom kita sama-sama mencuba dan semoga berjaya.

Kedai Perabot Cekik darah

Sambil santai2 kat Titiwangsa Sabtu lepas, aku terbaca iklan satu kedai perabot X yg tersohor. Katanya ada promosi hanya 2 hari. Tengok harga memang murahlah. Selepas melayan anak main scooter dan buat pusingan joghaton satu round kami pun terus ke kedai X tu kat Sri Damansara.

Terus ke department TV. Brader promoter terus terang A-Z tentang promosi. Beli sekian2 dapat cash back selepas sebulan bayaran pertama. Nampak menariklah. Ada juga yang 6 bulan pertama tak perlu bayar apa2. Jom kak kita buat calculation berapa kelayakan yang akak boleh dapat.

Aku hulurkan IC, dia pun ketak ketuk key in dalam komputer. Ok kak, TV Samsung 42" latest model RM1999, akak ambik yang dapat cash back money. Bagus ni kak. Tapi installment maximum 60 bulan. Bulan2 akak bayar RM125+. Aku tengok kat komputer dia sub total RM3,500+ dan Grand total pula RM7,500+. Terkejut beruk lah akak kan.... apa pasal sub total sampai rm3500+ tu...oh itu sbb bayar insurance, bayar warranty dan bla bla dia explain. Dalam komputer dia hanya tulis kod sahaja. Banyak hidden cost. 

Tak berbaloi akak beli TV yag harga asal cuma RM1,999 tapi dibayar sampai RM7,500+ ni...akak balik fikir dululah. Brader salesman mula memujuk...tak per akak sign agreement dulu, lepas ni akak bayar lebih cepat habis. Lagi pun akak blh buat early settlement.... figure akan jadi lg murah kak. 

Aku berfikir, kalau aku bayar lebih dan juga buat early settlement baik ler aku beli cash. Interest punyalah tinggi. Apa pasal lah kedai perabot X ni mahal sangat. Cekik darah...interest tinggi. Patutlah lengang kedai dia walaupun buat promosi gila-gila....