tabung que

Monday, October 21, 2013

Kedai Perabot Cekik darah

Sambil santai2 kat Titiwangsa Sabtu lepas, aku terbaca iklan satu kedai perabot X yg tersohor. Katanya ada promosi hanya 2 hari. Tengok harga memang murahlah. Selepas melayan anak main scooter dan buat pusingan joghaton satu round kami pun terus ke kedai X tu kat Sri Damansara.

Terus ke department TV. Brader promoter terus terang A-Z tentang promosi. Beli sekian2 dapat cash back selepas sebulan bayaran pertama. Nampak menariklah. Ada juga yang 6 bulan pertama tak perlu bayar apa2. Jom kak kita buat calculation berapa kelayakan yang akak boleh dapat.

Aku hulurkan IC, dia pun ketak ketuk key in dalam komputer. Ok kak, TV Samsung 42" latest model RM1999, akak ambik yang dapat cash back money. Bagus ni kak. Tapi installment maximum 60 bulan. Bulan2 akak bayar RM125+. Aku tengok kat komputer dia sub total RM3,500+ dan Grand total pula RM7,500+. Terkejut beruk lah akak kan.... apa pasal sub total sampai rm3500+ tu...oh itu sbb bayar insurance, bayar warranty dan bla bla dia explain. Dalam komputer dia hanya tulis kod sahaja. Banyak hidden cost. 

Tak berbaloi akak beli TV yag harga asal cuma RM1,999 tapi dibayar sampai RM7,500+ ni...akak balik fikir dululah. Brader salesman mula memujuk...tak per akak sign agreement dulu, lepas ni akak bayar lebih cepat habis. Lagi pun akak blh buat early settlement.... figure akan jadi lg murah kak. 

Aku berfikir, kalau aku bayar lebih dan juga buat early settlement baik ler aku beli cash. Interest punyalah tinggi. Apa pasal lah kedai perabot X ni mahal sangat. Cekik darah...interest tinggi. Patutlah lengang kedai dia walaupun buat promosi gila-gila....


No comments:

Post a Comment

Komen ler apa sahaja:-