tabung que

Tuesday, December 14, 2010

sedikit nasihat

kakak cleaner datang buat kerja macam biasa. seperti biasa sambil kerja dia akan bercakap2, bercerita..dia sorang yang ramah, baik hati & lurus. disebabkan kelurusannya kadang2 kita akan terasa tersindir walhal dia berniat baik.

hari ni, dia bagi tips simpan duit.

"kau simpan tiap bulan RM100. kalau tak dapat RM100, RM50 pun jadilah. janji kau simpan. jangan usik duit yang simpan tu walaupun tak cukup duit belanja. kau ikhtiar cara lain kalau kau tak cukup duit. macam akak, kalau tak cukup duit akak akan pinjam. akak akan cakap dengan kwn akak yang beri panjam tu, akak ada duit simpan tapi tak nak ambik. kawan akak beri. akak bayar bulan2".

dalam hati aku berkata, kalau cakap mcm tu masa nak pinjam duit ada ke orang nak beri sbb orang akan anggap kita ada duit tapi kita tak nak guna duit sendiri tapi pinjam dengan orang pula. tapi lain orang lain pemikirannya.

akak ni bagus, walau hanya kerja cleaner part time dan kerja hantar makanan ke wad2 di Gleneagle Hospital, dia dapat saving banyak. dulu dia kerja kilang. hari ni dia beritahu aku dia nak beli kereta baru dan nak bayar down payment RM10 ribu...wowww...bravo akak. tabik spring lah...duit tabung haji dah penuh, tunggu nama naik jer lagi...ada saving utk anak dia 3 orang. sama banyak...opppss..ada rumah. pastu duit EPF berpuluh ribu...pencen nanti senang lah dia...

elok cara akak tu. tapi live dia very simple. tak ada baju mahal, kasut mahal, handbag mahal...semua simple...tak ada gaya langsung. kalau anda mahu seperti dia, korbankan barang2 branded yang selalu beli...hidup sederhana. gaya sederhana. makan sederhana. semua sederhana. haruslah banyak duit di bank anda.

hidup anda..anda tentukan...aku?akan cuba kak...

jika tak boleh terima arahan

buka kedai sendiri atau buka syarikat sendiri. arahkan diri sendiri buat kerja dan ambil pekerja ramai2 dan kau arahlah mereka buat kerja. selagi nama kau bekerja dengan orang dan ada bos di atas kau, kau mesti dan kena terima arahan dan buat kerja apa yang disuruh dan diminta oleh bos. jangan pula nak melawan-lawan dan buat muka...jika terlalu banyak kerja yang dibebani oleh bos, bawa berbincang dengan bos.

jika tak boleh sangat..pusing kanan tak suka bos. pusing kiri pun tak suka bos...senang jer.kau BERENTI jer lah...cari bos lain yang kau suka...

kenapa manusia suka bermuka-muka?

kenapa yer?

depan kita cakap macam ni, depan orang lain cakap macam tu. pastu apa yang kita cakap, pergi cakap pula dengan orang seolah-olah nak melaga-lagakan. ada juga manusia yang seperti ini sedangkan solat 5 waktu tak pernah tinggal. adakah mereka tidak kenal dosa melaga2 orang? ataupun mereka jenis orang yang seronok tengok orang bergaduh sesama sendiri atau berselisih faham. sungguh tidak faham. jika orang tidak kenal, perwatakan yang baik dan lembut adalah termasuk orang-orang yang baik dan sopan santun. jangan tertipu! mereka juga berperangai yang kurang baik tetapi tersembunyi disebalik sifat2 itu. sungguh kecewa jika kita ada kawan yang perangai sebegini kan?






Monday, December 13, 2010

hukum menghadiri walimatulurus

cuti sekolah adalah sinonim dengan kenduri kahwin...bila kita berjalan, hari2 kita akan nampak canopy yang pelbagai warna tema...sungguh cantik!ingat pulak masa kahwin dulu...

tengahari tadi semasa kami keluar mencari nasi ayam di dato keramat, kami ternampak ada majlis kahwin yang diadakan di padang futsal. suami sahaja buat lawak.

"jom kita pergi makan kat situ jer lah...dorang bukan kenal & cam pun"
"ishhh...mana boleh...tak baiklah. orang tak jemput. yang ibu tau haram kalau pergi makan kalau kita tak dapat jemputan"

"kalau orang jemput, kita tak pergi macamana pulak?"
"kalau orang jemput, kita wajib pergi. kecuali kita sakit atau ada alasan yg munasabah".

rupanya nak menghadiri kenduri kahwin ni, kita kena tau apa yang boleh dan apa yang tak boleh...boleh dapat info kat SINI.

BEN ASHAARI BLOGLIST 2011

diharap kali ini ada rezeki aku masuk bloglist En Ben...biarpun hanya seketika, namun kesannya aku rasa amat berbaloi2...dapat kawan2 baru yg pastinya...bila dapat kawan baru, InsyaAllah akan bertambah follower aku. Blog En Ben ni ramai tetamu, mana tau kan dalam ramai2 tetamu En Ben tu, ada yang sudi menjengah blog aku yang tak seberapa ini.

Aku hanya update blog masa lapang. tak kiralah masa lapang tu datang bila, kalau watu kerja ada masa terluang, aku akan update blog...kalau hujung minggu tu semestilah...cakap banyak tak guna, lebih kurang 1-2 entri jer En Ben!huhu..








hari belajar bersama cikgu GARANG


hari ni hari Ahad yang sungguh bosan. tak tau apa yang nak dibuat, aku merengek2 manja dengan suami untuk belajar mengedit photo. aku tau dia akan bosan melayan aku..dia ajar hari ni, esok lusa aku akan lupa...dia seorang cikgu yang garang. patutlah dia tak jadi cikgu sekolah. kalaulah dia jadi cikgu, alamak hari2 student bernanah telinga...tapi belajar dengan dia kita akan cepat pandai..yg part cepat lupa tu atas daya ingatan masing2 lah...hehhe..banyak kan makan kismis!

antara hasil yang aku dapat buat hari ni...itu hanya basic...lain2 cikgu kata lenkali pulak. nanti awak lupa kalau banyak2...huhu...BAIKLAH CIKGU SAYANG!


semoga kasih kami hingga ke hujung nyawa

ini senyum sebab babah cakap nak ajak kami peri sunway lagoon...bila?tak dapat diberitahu lagi kata babah...ohhh sungguh kuciwa...

Monday, December 6, 2010

Salam Maal Hijrah

berlalunya 1431H dengan segala kemanisan & kepahitan. jadikan kepahitan satu iktibar & kemanisan suatu kenangan terindah. amalan yang bocor2 perlulah ditampal dan diperbaiki, jadikan ianya lebih cantik untuk tahun baru 1432H ini. marilah kita sama2 berhijrah.

"biarpun hidup seribu tahun
kalau tak sembahyang apa gunanya"

kita terlalai & terleka dengan keasyikkan dunia sehinggakan kita terlupa dengan akhirat yang pasti.

Sunday, December 5, 2010

sama tapi tidak serupa

Ini cerita minggu lepas, tetapi minggu lepas aku malas nak update blog. opppsss...minggu lepas aku busy siapkan tender. tak sangka, aku buat tender sorang2 yang valuenya RM9.9 juta. kalaulah tender ni dapat...sajer jer lah bos aku tak naik kan gaji staff paling setia ni. aku bukan nak cerita pasal ni lah...

kami jalan2 klcc minggu lepas...tiba2 ternampak satu kedai yang menjadi kegilaan para wanita sekarang. itu untuk yang berduit sahaja...yg tak berduit hanya gilakan nama sahaja. ada sale lagi. aku pun masukkan sebab ramai orang. kalau tak ada orang, haram aku nak masuk kedai mahal macam tu....pernah hubby ku cakap, apa salahnya masuk...bukan salah pun. tapi aku ni jenis segan sikit...hehhe...tengok2, belek2...lembutnya kulit dia...geramnya dalam hati. berbunga2 rasa...kalau aku beli ni, alamak tak makan bulan ni....hubby ku cakap, kalau ada rezeki terpijak, saya belikan untuk awak...rezeki terpijak?oklah tu..maknanya dia ada juga niat nak belikan untuk bini kesayangannya.

tak dapat beli, dapat bergambar pun jadilah....


tak dapat yg ORI...dapat yg seakan2 pun jadiklah...
cantik tak?kalau ada yang berminat nak beli COACH ala-ala gini, bgtau yer...cehhh..cehhh..blh business ni...

suamiku jadi pelakon?

ya ke?macam tak percaya jer...pelakon bidang terjun....apa2 lah janji masyukk duit poket...balik kerja petang semalam, dia bawa balik kemeja dan kasut baru. itu baju architect...haaa?apa tu?baju nak pakai esok...kena jadi pelakon sebagai architect...alkisahnya, org production sewa office dia untuk lokasi berlakon...tiba2 pulak dia jadik pelakon...beberapa jam dapatlah RM150 yg dihadiahkan kepadaku...dapat belanja dinner malam tadi makan nasi beriani gam di Mak Tim Cafe AU2. sedapppp....

aku: esok ada lagi tak?
suami: mana ada...awak ingat saya ni keje pelakon..
aku: hehhe..mana tau kan...dapat duit lagi

mata duitankah aku?takderlah..kan rezeki namanya. bukan mencuri atau meragut.

sebut pasal meragut, dia pernah juga jadi pelakon sebagai perompak dan peragut, sampaikan terkoyak jeans baru dia...

apa salahnya kita buat part time yang halal dan tidak salah dari segi agama dan undang2 Malaysia. jangan part time mengorat anak dara atau bini orang sudahlah..mau mengamuk aku!

Monday, November 29, 2010

madu 3

madu 3...citer arwah seniman P. Ramlee
kelakar dan menghiburkan..yang tak tahan tu..

"pah..butang baju melayu abang mana Pah"
nak pergi kenduri kawin en jamil...(padahal sendiri nak pergi nikah)

balik pagi2 dengan muka ceria. bertembung bapak mertua.

"bapak...saya kahwin sorang lagi"
"bagus..."
"panjangkan umur bapak mertuaku...".ishhh sporting betul bapak mertua...

nak masuk bilik, siap baca doa dan hembus2 depan pintu. takut bini marah dan mengamuk sebab balik lambat.

lepas dapat 2, nak lagi yang ke 3...
(tamak...tapi kalau orang lelaki, akan cakap ikut sunnah nabi)

sepandai2 tupai melompat, akhirnya terkantoi jua...tak pasal2 kena kejar dengan tiga2 bini...apalagi..larilah...

lelaki oh lelaki...asalkan adil dan saksama, mampu dalam segala aspek...

cerita yg ada pengajarannya walaupun nampak seperti cerita kelakar!

cinta ibarat coli

terkekeh2 aku ketawa. kreatif tul budak ini merapu...
boleh menghiburkan hati dikala boring.
ada ker patut dia kata cinta ibarat coli. tak ker merapu namanya...
kalau rasa senang hati pergilah melawat kat blog hamzah ian ni.


Sunday, November 28, 2010

diancam suami sendiri

suami adalah tempat isteri bergantung dan menaruh harapan, namun jika suami sendiri yang sanggup mengancam isteri dengan pisau di leher...suami apakah itu?

takutnya aku apabila membaca harian metro hari ni. bacalah kisah lanjutnya DI SINI.


disorok hantu?

ini kisah mesteri nusantara...ianya benar2 terjadi kepada anak buahku kat kampung.

petang Jumaat 26hb~faiz 12 tahun, pergi menengok orang lawan sepak takraw. game dah habis, tinggal dia sorang lagi kat padang tu. dok repair motor yang tiba2 tak blh nak start. bila abangku ajak balik, dia kata sekejap lagi dia balik. bila jam 7 lebih tak balik2 lagi, abang2 dia mencari di padang sepak takraw, rumah kawan2nya, rumah mak aku dan kedai2. masih tak jumpa. jam 9 malam dah riuh satu kampung. tiba2 datang seorang penduduk kampung, tawarkan diri nak contact sepupunya yang pandai 'menilik' orang hilang. hanya berhubung melalui telefon, makcik fauziah arahkan penduduk kampung mencari motor faiz, katanya faiz ada di sekitar motor tersebut dan sedang 'disembunyikan sesuatu'. jika lambat bertindak, 'makhlus halus' yang sembunyikan faiz, akan bawanya lebih jauh....berdiri bulu roma aku mendengar cerita ni.

Orang2 kampung berjaya menjumpai motor faiz di sebuah kedai tidak berpenghuni di hujung kampung. mereka menabur beras kunyit di sekitar motor sambil azan dan membaca ayat2 suci al-quran. dalam masa sejam berlegar2 di kawasan tersebut, akhirnya jam 10 malam lebih, mereka menemui faiz di bawah pondok kayu api di belakang rumah kedai tersebut. bila abangnya menarik dia keluar, dia seperti terpinga2 seolah2 baru bangun tidur dan terus mennagis. masa itu matanya telah bengkak. agaknya dia dah lama menangis dan nampak orang kampung mencarinya tetapi orang kampung yang tak nampak di tersorok di situ.

Ada seorang pakcik menghembus ayat2 quran di kepala dan telinganmya, barulah dia nampak pulih dan sedar namun keadaannya masih mamai. kakakku membawa dia berubah berubat dengan seorang ustaz dan dimandikan untuk pulihkan semangat.

Kejadian ini benar2 berlaku. sesungguhnya makhlus halus itu memang wujud iaitu mereka di kalangan jin, syaitan dan iblis.

Suamiku berpesan, balik kampung nanti jangan biarkan anak merayau2 main kalau dah petang...

Monday, November 22, 2010

lagenda budak setan


malam tadi kami layan cerita ni. baguslah movie ni..gambar cantik. bila kita tengok seolah2 kita tengok filem Indonesia ataupun Korean.




lakonan farid kamil & lisa surihani memang menjadi. loving couple. tapi aku tak suka bila watak ayu telah buat plastic surgery dan tukar wajah lain. walaupun pelakon tersebut (lupa nama) agak menjadi lakonan dia, aku tetap nak Lisa Surihani. Cuma yang tak berapa jelas, Kasyah (Farid Kamil) sebagai 'budak setan', tidak jelas kesetanan yang ditonjolkan...masukkan cicak dalam coke Ayu & dia hampir tercekik. Bermulalah detik perkenalan. Kasyah telah berubah menjadi baik demi ayu. Mereka berpisah setahun apabila Kasyah membuat research di pedalaman dan ayu telah berkahwin atas paksaan ibunya.

Kasyah frust sangat apabila dia balik dan diberitahu ayu telah berkahwin. Ayu pula tidak bahagia dengan perkahwinannya sehingga dia kemalangan, buat surgery & bercerai. akhirnya ayu kembali ke pangkuan kasyah apabila Kasyah mengetahui cerita sebenar dan cintanya masaih teguh kpd ayu.

Cerita ni memang touching. aku rasa nak cari DVD original. rasa macam berbaloi kalau beli.

aku nangis bila ending cerita, ayu meninggal ketika bersalin...tunggu sambungan part 2.


hujan dan tayar pancit

pagi ini hujan lebat membasahi bumi AU3.
turun bawah...hubby tengok kereta, alamak..tayar pancit.
semalam satu hari kami tak ke mana2. Bila masa tayar tersebut pancit pun tidak dapat dipastikan. Terpaksa pergi kerja naik bas dan hubby naik teksi.
Petang nanti punya ceritalah kereta...sabarlah yer!

masak2 mode

Balik kerja hari Jumaat lepas, mood raya haji ada lagi. aku godek2 resepi kat internet dan terjumpa resepi ini. balik rumah try buat..Alhamdulillah..menjadi wlp pukul 9.30 baru makan malam sebab nak empukkan daging....


Beriani Kurma Daging

Bahan-Bahan:

4 cawan beras basmati (dibersihkan & ditoskan)
4 cawan air
¾ tin susu cair
600 gm daging
1 sudu besar rempah kurma
1 sudu kecil serbuk jintan manis
2 sudu kecil serbuk kas-kas
100 gm kacang gajus (dikisar halus)
¼ tin susu cair (disatukan untuk membuat tairu)
2 sudu besar jus limau nipis (disatukan untuk membuat tairu)
3 sudu besar minyak masak
3 sudu besar minyak sapi / marjerin
2 helai daun pandan
Garam & gula secukup rasa

Bahan Kisar:
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia

Bahan Tumis:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
2 cm halia (dimayang)
1 tangkai daun kari
3 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
5 kuntum bunga lawang
½ sudu kecil jintan manis
3 biji buah pelaga

Cara:

Daging dipotong lebar setebal 2 cm, dibersihkan & ditoskan. Panaskan minyak masak & minyak sapi & masukkan Bahan Menumis. Bila bawang kekuningan, masukkan Bahan Kisar, daging, rempah kurma, serbuk jintan manis, serbuk kas-kas & kacang gajus. Kacau hingga rata & biarkan hingga daging empuk & rempah pecah minyak. Tuangkan air, susu cair, tairu, daun pandan, garam & gula. Bila mendidih, masukkan beras dan kacau hingga rata. Bila air kering, kecilkan api & tutup periuk & biarkan hingga nasi masak. Gembur supaya nasi tidak berketul. Sebelum menghidang, tabur bawang goreng, daun sup & daun bawang yang dipotong halus ke atas nasi.

SELAMAT MENCUBA!

Wednesday, November 17, 2010

salam aidil adha

10 Zulhijjah, kami menyambut hari raya aidil adha di kuala lumpur sahaja. cuti hanya satu hari dan bebanan kerja yang tidak mengizinkan untuk kami melanjutkan cuti. lagipun cuti aku hanya ada 3 hari sahaja lagi. simpan untuk kecemasan sahaja.

malam tadi kami masak sehingga jam 3.30 pagi. menu kami adalah nasi minyak, ayam kerutub, daging beriani dan acar. kami balik dari beli bahan2 basah jam 9.30 malam. so, pukul 10 malam baru start masak. ramai sungguh orang di Carefour Wangsamaju. Berkali 2 aku tawaf mencari serai dan bawang goreng, namun hampa. semuanya habis. kami berkejar pula ke Pasaraya Hero. Kat sini pun ramai juga orang. banyak barang basah sudah habis dan aku hanya mendapat 3 kilo daging dan daun pandan di sini. kami berkejar pulak ke giant, Permata. Alamak...sini pun ramai orang. kami membuat kesimpulan bahawa ramai yang tidak balik kampung memandangkan cuti hanya sehari dan yang paling penting ianya tengah bulan. paham2 jer lah...

kami hanya membeli bawang goreng dan kerisik di gian. kami bergegas balik apabila kawan aku siti zaharah dah sampai. mereka sekeluarga akan beraya dan sama2 memasak bersamaku. settle masak, mandi dan tidur.

pagi tadi aku agak kelam kabut sebab baju melayu suami, anak dan baju kurung aku belum digosok. akhirnya aku terlewat ke surau dan terlepas satu rakaat yang pertama. semasa khutbah dibaca, naqiuddin pulak mengamuk mengajak balik...errrmmm...geram. tapi malas nak marah2 dan cubit sebab hari ini adalah orang berkorban. aku pun berkorbanlah demi anak.

balik sembahyang raya, kami menjamu selera beramai2 dan kawan2 datang beraya. InsyaAllah petang nanti, adikku datang dari Behrang 2020 untuk sama2 memeriahkan suasana Aidil Adha kami. Pagi tadi telefon mak. suara mak seperti sedih. semua anak2 yang tinggal luar Kelantan tak balik. dia tak buat ketupat dan apa2 masakan. harapkan kakak dan jiran2 yang hantar. dia kata tak ada semangat sebab kami tak balik. sebenarnya suasana dan sambutan raya haji kat Kelantan agak meriah seperti raya puasa.

Ada rezeki dan masa, kami akan balik mak....ampunkan kami.
Selamat Hari Raya Aidil adha.



Sunday, November 14, 2010

tertido..penat bergaduh dengan ibu

que bergaduh dengan ibu. ibu marah sebab que potong crayon dengan pisau cake. que tonyoh2 crayon kat carpet. bila ibu tengok, dia cepat2 cover carpet yang dia conteng tu. sebenarnya bawah punggungnya tu abis kena tonyoh dengan crayon. tgk tu sedang sorok pisau cake. ibu cakap nak ambik gambar, nak tunjuk dengan babah que nakal2. dia marah, dia baling pisau tu terkena laptop ibu. nasib baik screen tak ada apa2 yer nak..kalau tak lagi ibu marah.


sorok pisau cake & bawah punggung tempat tonyoh crayon


tertido selepas minum susu. penat bergaduh dengan ibu.

"ibu cakap kita tak baik. ibu suka marah kita. tadi ibu friend, pastu ibu marah. suka marah kita. kita sedih sangat"...tengok! pandai dia bebel2 marahkan ibu. jerit2 pulak tu...anak oh anak...macamana nak ajar anak bagi dia cakap lembut2, elok2...bila mood dia baik, ibu cakap dengan dia, tak baik cakap macam tu dengan ibu. nanti Allah marah.

Masa dia angin elok...dia akan cakap dengan kita "ibu, kita cakap elok2 ni...".sambil buat muka seposen!

Anak, buat kita tersenyum walaupun marah!

anak suka memberontak

anakku dah 3 tahun lebih. mulut makin petah bercakap. kadang2 perkataan dan ayat2 yang kuar daripada mulutnya buat kami terkejut. jika dia marah atau merajuk, makin banyak mulutnya membebel. paling tak tahan dia suka menjerit2.

"dah lah ibu suka marahkan kita"
"cakap kita tak baik"
"tak nak friend dengan kita"
"nak buang botol susu ni"

dan macam2 lagi bebelan yang kuar daripada bibir mongelnya. dia akan berhenti membebel & merajuk apabila kita pujuk2 dan minta maaf dengannya walaupun dia yang buat salah. itu juga yang menyebabkan ku marah atau mencubitnya. aku pening. apabila aku memujuknya dan meminta maaf, sekejap jer dia baik lepas itu dia akan ungkit2 lagi kita marah dia.

apabila mood dia dah ok, aku akan cakap apa yang dia buat tu salah. tak elok buat macam tu. dia akan angguk dan janji tak buat lagi. sekejap jer lagi, dia akan buat lagi apa2 yang membuatkan kita bengang.

baru sekejap tadi, dia conteng2 karpet dengan crayon....iskkk...iskkkk

asyik pergi SANA jer!

hubby dapat call, kawan FDAM dia ajak keluar. jumpa kat Starbuck Wangsamaju. aku cakap dengan anak, "que, babah nak jalan. pergi lah ikut".

Babah dia kuar bilik air, terus dia cakap dengan babahnya. "babah, nak ikut boleh?". "Tak boleh, babah ada meeting". dia pun kuar dan cakap dengan aku.

Masa babah dia nak kuar, sedang buka pintu, sempat lagi si que ni cakap kat babah dia dengan ayat power yang membuat aku dan suami terbutang mata...

"babah ni, dahlah ada gf, asyik nak ke sana jerrr...."

hahha...mataku dan mata hubby bertemu. terbutang mata kami dengan ayat bisa yang dikuarkan que...ishhh, budak ni. baru 3 tahun....

makcik jual kerepek

setiap kali makan kat kedai mamak NZ atau mana2 gerai, mesti ada makcik jual kerepek datang. terus bawak keluar 3 bungkus kerepek letak atas meja.

"dik, RM10 jer dik...3 bungkus boleh pilih2. ambik satu RM4."
"tak per lah makcik..."
"ambiklah dik...RM10 jer dik"

kalau dah merayu2, tengok kesian pulak kan. sebab dia dah tua. ingat pulak mak kat kampung. beli satu bungkus RM4.00. ikhlaskah?entahlah..sebab pada asalnya dah tolak tapi bila kita cakap tak nak dia tak bergerak pun dari situ...

ermmm....

Friday, November 12, 2010

mata kiri kedip-kedip, tanda apa?

ada orang kata bila mata kiri kita kedip-kedip itu tandanya nak menangis atau ada perkara kurang baik yang akan berlaku. aku selalu perhatikan perkara ni...nak percaya kan, nanti tak elok pulak kan? tak nak percaya kadang2 ianya BETUL...mungkin itu semua hanya KEBETULAN...

aissshhh...awat ler mata kiri aku berkedip2 ni???

degilnya jururawat ni...

jururawat mana?dia keje kat hospital mana?
tak ada kaitan dgn mana2 jururawat pun...minta maaf sekalian jururawat di Malaysia.

sebenarnya aku geram dengan sebijik jerawat yg tumbuh kat pipi belah kanan ni...sudah lama. tangan pulak tak reti dok diam, nak mengutis jer kerja. jadi...jerawat dah jadi berparut. dah tak cun wajahku ini.

aku nak mencuba petua yang aku baru jumpa kat SINI.

moga pipiku akan menjadi tegang & gebu...hehhee...

steamboat mode

ahad lepas aku pergi pasar malam tukar dvd MATRA yang sangkut2. ternampak Yong Tau Fu. ingat kat hubby. mmg fav dia lah. ambik itu ini kena RM8.50. balik rumah, aku hidang You Tau Fu untuk hubby dan anak, aku belasah nasik+sup tengahari punya. sayang tau..kalau bukan aku yang tak perabih tak ada sape lagi (semangat nak diet dah lari...hehhe).

aku jamah sedikit sahaja YTF tu. isi dah abis tinggal kuah lagi semangkuk. sedap pulak kuahnya. sayang aku nak buang...betul. aku ni memang orang yang penyayang..hehhe

balik kerja hari ni, tiba2 teringat kat kuah YTF tu...masa tu dalam carefour wangsa maju sedang beli barang dapur. maklumlah esok lusa kan cuti, seharusnya dapur kena berasap. kami beli bahan2 untuk steamboat. balik rumah, hubby bergegas ke dapur menjadi chef steamboat.

sambil2 dia memasak sup, "kalau kita ada steamboat cooker kan best"...ermm. jawabku.

takhirnya, malam ini dinner kami adalah steamboat. makan dengan mode ala2 di Johnny's Steamboat Restaurant. ahakkkss...tak sempat nak snap gambar sebab perut amatlah LAPAR...

Tuesday, November 9, 2010

apakah permainan kita masa kecik2 dulu?

aku budak kampung. semua permainan aku adalah permainan yang berasaskan bahan2 terpakai yang boleh didapati di sekitar rumah atau kampung. sungguh seronok kenangan semasa kecik2. semua game yang dicipta sendiri.

inilah dia antara game yang selalu aku, adik-beradikku dan juga kawan2 ku main di waktu lapang selepas balik sekolah dan di hari cuti sekolah.

1. main baling tin susu
2. bola kaki tiga (yg kaki 3 tu adalah selipar jepun)
3. main tarik2 upih pinang
4. main tarzan di tepi bukit (kami bergayut di akar2 pokok yang panjang)
5. menangguk ikan pega
6. panjat pokok ambik buah jambu
7. main bola sepak
8. main tembak2 dengan pistol kayu (peluru buah terung kecik2)
9. main buih sabuh guna batang betik
10. main sembunyi2
11. main pondok2
12, mandi-mandi di parit
13. main layang2
14. main congkak (gali lubang bawah rumah dan guna biji getah)
15. main lompat getah

hahha...sungguh seronok. aku rasa banyak lagi game yang aku main tetapi aku lupalah...kalau anak2 baca bila dia besar nanti mesti dia gelak2 dan bertanya macamana nak main game tersebut. budak2 sekarang mana main game ni lagi. anak2 buah yang kat kampung pun dah tak main.

hujan dan ubi kayu

tiba-tiba aku menjadi rindu kepada hujan. teringat semasa kecik-kecik aku di kampung. aku agak nakal walaupun aku perempuan, agaknya aku agak rapat dengan 2 orang abang di atasku dan adik lelaki. kami berempat selalu main bersama. semua game orang lelaki. melastik burung, menangguk ikan laga, main bola sepak, main getah, main bola tin susu dan macam2 lagi. kadang-kadang kalau abang2 ku tak beri aku ikut mereka, aku akan join kawan2 perempuan main pondok2 atau mandi sungai. sebenarnya bukan sungai, aku rasa layaknya disebut parit...hahha...kami suka berendam dalam parit. main kejar2. kalau musim hujan, air akan banyak dan kami seronok berenang. kami akan bermain sehingga sejuk ketar, jari2 tangan kecut. pernah sekali di musim bah seperti sekarang, aku main air kat parit tepi rumah ana kawan baikku. tiba2 mak aku datang dengan ranting keluduk. mak aku pukul dan perambat aku balik. sememang aku bahaya sebab bila hujan air parit akan menjadi deras. pernah sekali semasa aku main air bah dengan abang2, adik dan kawan abangku, aku dihanyutkan arus deras. nasib baiklah kawan abangku cepat berenang dan selamatkan aku. kami balik dengan muka pucat dan menyimpan rahsia. agak lama juga rahsia tersebut baru terbongkar.

kalau tidak bermain air parit, kami adik beradik akan main gelongsor tepi bukit. memang seronok seperti budak2 sekarang main di playground. aku rasa lagi seronok main gelongsor tepi bukit. masa main kami tidak fikirkan apa2 bahaya kecuali seronok. nasib baik tak ada apa2 kejadian buruk yang berlaku. agaknya kami bernasib baik dan juga sudah arif dengan selok-belok bukit di kawasan rumah kami.

paling seronok juga semasa hujan mak akan merebus ubi kayu dan dimakan bersama kelapa muda parut yang diletak sedikit garam dan gula. sungguh sedap dilawan dengan kopi panas yang baunya sungguh menusuk hidung.

betapa rindunya aku kepada hujan di kampung dan ubi kayu. sekarang betapa susahnya aku nak melalui detik2 itu lagi.

tiba2 teringat~kawan abangku yang pernah selamatkan aku telah meninggal kerana denggi berdarah. Al-Fatihah untuk beliau.

Ciannyer Que demam

jam 3 pagi Que merengek. bila ibu pegang kepala que dan badan, panas Ya Allah. Ibu terus ambil cool fever. Ibu selimutkan que yg nampak kesejukkan. dengan mata pejam que suruh ibu tutup kipas. ibu alihkan kipas jauh2. que suruh ibu tidur sebelah que. ibu tepuk2 que. que meracau2. pukul 4.00 pg, ibu masukkan ubat ikut vontot. lbh kurang jam 5 pg, Que buang selimut perlahan2. ibu pegang badan dan kepala, panas dan berkurangan. semalaman ibu tidur tak nyenyak. ibu kelam kabut hinggakan terlupa nak ambil suhu badan que. ibu kejutkan babah tetapi babah hanya jawab..ermmm...ermmm...entah jaga entah tidak. tak apalah, babah penat. keadaan masih terkawal.

akhirnya, pagi ni ibu ambil keputusan EL. que lebih penting drp kerja ibu. que sihat dulu, then ibu kerja dengan hati yang senang.

masa ibu menulis ni, que sedang tidur. kepenatan dan mengantuk sebab malam tadi que tak nyenyak. ibu pun nak tumpang sekaki!

dah 2 malam que demam malam. siang agak kurang dan malam badannya begitu panas. aku risau sebab sekarang banyak sangat kes denggi. moga Allah lindungi anakku ini drp penyakit2 bahaya.

Saturday, November 6, 2010

Udang Masak Black Pepper


Petang semalam Robot beri udang galah. dia memancing kat Semenyih. Tapi bukan boleh percaya robot tu, kalau pancing tak mengena dia akan sauk udang tu...hehhe...marah tokey kolam!




Udang Masak Black Pepper

Bahan2:
Udang galah 1 kg
kunyit+garam
Bawang besar
Bawang putih
Sos tiram
Black pepper
Tomato
Cili Merah+cili padi

Cara2:
Perap udang dengan garam+kunyit. Goreng udang lebih kurang 2 minit. Toskan.
Tumis bawang putih, bawang besar, masukkan sos tiram, black peper, sedikit air, cili merah, cili padi dan akhir sekali tomato. Masukkan sedikit serbuk perasa.

Sedia dimakan dengan nasi panas. sedap hingga menjilat pinggan.

Masakan ni hubby aku yang buat...sangatlah sedap air tangan en suami...hehheh

kami makan udang, naqiuddin makan ayam goreng+kicap...dia tak suka udang & sotong. dia tengok udang yang aku bersiang dan sedang ditoskan pun dia muntah2...macam-macam!



Friday, November 5, 2010

layan kan jer...

nafiz naqiuddin...
ishhh...anak bertuah...malam ni dia layan Toy Story lagi...mula2 Toy Story 2. abis sahaja nak tengok pulak Toy Story 1...hhehhe...terbalik kan?

Mintak susu 2x...habis 330mlx2

rehat sekejap makan mee sup



Pause dulu movie!




Akhirnya....


jarum jam 11.45pm

terlena jua...gaya like father like son


Sup Bebola Daging

Aku teringin nak berkongsi sup yang aku semalam. hubby ku cakap sodappp...betul ker?atau saja nak sodapkan hati bininya...tak kisahlah tu...

Sup Bebola daging+daging

bahan2:
1 paket bebola daging
500 g daging segar
2 biji kentang
1 biji carrot
2 bungkus sup bunjut
bawang merah (dihiris)
2 ketul kiub ayam

Cara-cara:
rebuskan daging dengan sup bunjut, halia & kiub ayam. renehkan sehingga daging empuk. apabila daging empuk, masukkan bebola daging, kentang & carrot. tumiskan bawang, kayu manis, bunga lawang. masukkan ke dalam periuk sup. tambah garam & perisa. Sedia dihidang bersama bawang goreng, daun & daun bawang. Boleh makan dengan nasi atau bihun atau makanlah sesuka hati anda!


dia pun sama...hehehe

aku saje gatal2 + ngada2 nak tukar panggilan mesra alam kat hubby ku...biasanya dok panggil babah...dari bercinta, bertunang dan sekarang dah 4 tahun kawin. itulah nama dia yang aku panggil...

"ibu nak panggil babah bi lah pulak"
"ermmm..."jawapan pendek drp hubby ku. entah dia suka atau tidak ataupun dia malas nak layan aku...hhhehehe...

pagi tadi, aku suruh dia angkat bakul baju yg belum berlipat.

"bi..tolong angkat bakul ni". dia pun angkat ler...

petang tadi, tiba2 anakku panggil babahnya...

"bi ooo bi"....aku tanya ler dia panggil siapa. dia cakap, panggil babah lah...

hahha...rupanya dia pasang telinga masa kami bercakap. haishh...kena hati2 kalau bercakap perkara bukan2 ni...






cuti yang indah

sesungguhnya CUTI itu satu nikmat yang tak terkata.
bermalas-malasan kat rumah..malas ke?kalau dah nama ibu & isteri, malas macamana sekali pun tetap memasak dan kemas rumah. masak yg simple2 janji kenyang dan sodap.

hari ni masak sup & ayam goreng sahaja. petang pulak goreng keropok lekor. malam kami hanya makan tart dan nescaffe. suami dan anak sudah kekenyangan.

petang tadi, layan naqiuddin main kat playground sambil tunggu kawan hantar tart. Hari ni rezekiku murah. kawanku robot pergi memancing udang dan dengan baik hati dia beriku dalam 1 kg.Alhamdulillah...esok blh masak.

hari ni jugak sempat melayan novel 'rahsia Perindu' semasa suami dan anak tidur petang tadi...citer Ramli Awang Mursyid buat kita terfikir dan otak bekerja. bila kepala rasa pening dengan citer watak2nya...aku tertidur. buku pulak yang baca aku!

kalau hari2 CUTI kan best...tak boleh..tak boleh...hidup dah biasa bekerja, tak mudah untuk berhenti dan jadi fulltime housewife. maunyer beku kepala hotakku...

Tuesday, November 2, 2010

Gilo apo bini aku?

hahha..itu ayat spontan hubby aku bila tgk bininya terkekeh2 ketawa sorang-sorang. mana pulak aku ketawa sorang2...aku sedang berada dalam dunia novel yang bertajuk 'Bini Aku Tomboy Ke?'. novel ni kisah tomboy yang selamba badak dan dia bukan pengkid...hanya tomboy. inilah akibatnya apabila ibubapa nak anak lelaki tiba2 kuar baby girl...diasuh jadi lelaki...kalau dah nama perempuan ttp tak akan jadi lelaki..maka jadilah tomboy!

bahasanya memang kelakar dan menarik. tak boring.

bila tiba part yang kelakar boleh buat kita ketawa sorang2...atau aku memang bengong kalau jumpa novel?hahhah...

nasib baiklah hubby aku dah tau perangai bini dia ni...

Monday, November 1, 2010

Jalan2 ukur IKEA & One Utama

haishhh...semalam Ahad yang amat penat. apa tak penatnya kalau dari tengahari sampai ke malam mengukur IKEA dan One Utama.

Berpusing2 kami mencari parking di IKEA. Punyalah ramai manusia. Patutlah ramai orang, kan semalam 30hb. Maknanya orang dah dapat gaji dan sedang menghabiskan gaji mereka di IKEA. hahha...aku agaklah...ada jugak yang hanya window shopping. tawaf satu IKEA, lastly kuar hanya berlenggang tanpa membeli apa2. kami pun pernah macam tu...paling tidak kami hanya membeli senduk plastik 3 pcs yang berharga RM3.hahha..kalau kita membeli barangan di IKEA walau berapa pun amount nyer, kita tak perlu membayar parking. so..baik beli barang drp bayar parking kan?bijak...bijak...

Kalau orang tanya apa yang best kau pergi IKEA? apa yer...memang susah nak bagitau tapi hanya orang yang minat IKEA saje yang memahaminya. paling aku suka tengok decoration dia...boleh buat contoh dan menyusun atur perabot rumah kita wlp bukan drp IKEA...dia bukan tau pun kalau kita tiru kan?barang2 dia mmg cantik dan berkualiti...harga?amat berpatutan..ada duit belilah...tak ada duit, tengok jer...dia tak marah pun. masuk percuma kuar free...hahha...apa di kisah...kata nak berjalan kan? ambik itu ambik ini (harga ikut kemapuan) masa membayar ada juga RM139.00 termasuk shopping bag RM1.90. Dulu tak silap aku harga RM3.90...terlupa nak bawak.

Setiap kali pergi IKEA, aku akan henyak2 sofa dan matress dia...empuknya..rasa nak gigit2...bilalah aku dapat bawak balik dia ke rumahku...huhu..en suami, tolong jawab yer!

Lepas tawaf IKEA dan perut kekeyangan dengan Meat Ball dan Fries, kami tawaf pulak ke One Utama. Tujuan utama aku hanyalah mencari MPH...kenapa MPH?sebab dalam MPH ada 'Hujan Pun Menari~karya terbaru Norhayati Berahim'. akhirnya hajatku tercapai...

Terima kasih tak terhingga untuk en suami dan anak yang setia melayani ibu berjalan2 yer...

nota kaki~balik malam urut kaki dengan minyak panas....hahahha




PM kena penyakit cacar?

Allah yang Maha Besar
hanya DIA yang paling hebat
dia yang memberi kesihatan dan kesakitan kepada hambanya

walau sebesar mana pangkat
sebanyak mana harta
jika Allah nak uji kesakitan
tetap akan merasai sakit itu seperti manusia2 lain yang tidak punya pangkat dan harta

doa kami rakyat Malaysia, moga PM akan cepat sembuh dan dapat mentadbir negara dengan adilnya

Cepatnya masa berlalu

hari ni dah 01 Nov 2010.
cepat sungguh masa berlalu. maknanya ada lagi 2 bulan untuk kita berada di 2010...selepas itu, akan datang lagi tahun baru. pastu mulalah nak pk apa azam tahun baru ni. padahal azam tahun yang sudah2 berlalu begitu sahaja..kalau tercapai pun...tak banyak. aku tak cakap orang lain tau, aku hanya tuju untuk diri aku sahaja!

bangun pagi, hantar anak taska then pergi kerja. tup tap tup tap dah pukul 1.00pm. kuar lunch. sambung kerja. tittttitttrettt...bunyi punch card machine.alamak! dah pukul 5.30pm. kemas apa yang patut. tunggu hubby datang. beli makan malam jika tak masak, ambik anak...malam bersama suami dan anak. kemas rumah apa yang patut. tidur. habis satu hari. esok pun begitu... satu hari berlalu...satu bulan berlalu...dan kini satu tahun pun hampir berlalu. masa terus berlari tanpa mempedulikan kita. tanpa menunggu walau sesaat. tak ada bertangguh seperti kita.

Firman Allah Taala dalam surah Al-’Asr ayat 1 - 3:

Maksudnya : “Demi masa, sesungguhnya manusia dalam kerugian kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran.”


Semoga kita tidak lalai dan mensyukuri dengan masa yang Allah beri kepada kita dengan perkara-perkara kebaikan.

Saturday, October 30, 2010

Bumi Cinta


akhirnya, malam tadi aku berjaya menamatkan Bumi Cinta.
Cerita amat berkesan untukku. Sebuah novel pembangun jiwa. Watak Muhammad Ayyas digarab dengan cukup baik sehingga pembaca boleh menyentuh perasaannya, jiwanya dan boleh jatuh cinta kepada pemuda itu. Ilmu agamanya cukup tinggi dan seorang yang berjiwa kental.

Muhammad Ayyas juga dilihat seolah Nabi Yusuf yang digoda oleh Zulaikha, namun keimanannya kepada Allah mengatasi nafsunya. Akhirnya 'Zulaikha' dapat ditewaskan dan Ayyas menangis kerana dia hampir2 terjerumus ke lembah maksiat. Jika iman tidak kukuh di dada, pastinya insan bergelar lelaki akan tewas dengan pujuk rayu perempuan sejelita Linor.

Allah memberi nur & hidayah kepada Yelena & Linor untuk mengenali Islam dan berjuang kerana Allah. Linor atau nama Islamnya Sofia mencari Ayyas yang diibaratkan lelaki semulia nabi Yusuf untuk dijadikan suami dan meluahkan keinginannya untuk menjadi isteri Ayyas.

Ayyas akhirnya jatuh cinta kepada keikhlasan dan ketakwaan Linor namun cinta mereka tidak kesampaian apabila Sofia ditembak oleh ejen Zionis yang mengetahui Linor telah memeluk Islam dan berpaling tadah kepada Zionis.

Sebenarnya, aku tidak pasti sama ada Sofia meninggal atau selamat setelah Ayyas membawanya ke hospital. Penulis meninggalkan pembaca dengan persoalan dan membuat andaian sendiri.

Tidak sia-sia Bumi Cinta hadiah suamiku...sayang babah!




bila tiba waktu pagi...

setiap pagi...beginilah naqiuddin...menangis. tak nak bangun. mengantuk. macam2 alasan.
kadang2 dia akan cakap..."cutilah ibu"...kecik2 dah nak ponteng yer...

"ibu dgn babah kena kerjalah sayang. nanti dapat duit nak beli susu, nak bayar sekolah, nak beli mainan. nak tak?". begitulah setiap pagi...mesti kena pujuk. kalau pujuk tak makan dia tetap akan melalak jugak...apabila dah mandi dan bersiap...dia akan ok jer...sebenarnya naqiuddin ni malas nak bangun pagi jer.

macam2 gelagat anak ni. walau apa pun gelagat si kecil ini, dialah permata hati kami dan pengikat kasih kasih sayang kami.

nak camera macam ni boleh ibu?


alamak...kecik2 baru 3 years dah mintak dengan ibu camera Nikon. pantang nampak depan mata mesti ambik dan action2. semua button dia nak tekan. nampaknya minat si kecik pada camera sudah terserlah. tak apa nak...boleh buat duit kalau teror main camera ni. kasi shoot cantik2...boleh jadi photograher popular nanti...hehhehe....kalau kuah tak tumpah ke nasi?

'ibu..belilah..kita nak macam ni jugak'...permintaan yang buat aku terfikir sejenak...

Friday, October 29, 2010

akhirnya tutup satu cawangan

adat dunia business...apa nak buat kan? dalam keadaan ekonomi gawat yang melanda syarikat, pihak pengurusan terpaksalah mengambil keputusan untuk menutup satu cawangan di Kemaman. kesian pulak aku tengok teman seperjuangan yang terpaksa kehilangan kerja. mereka lelaki. beban tergalas di bahu mereka untuk menangung keluarga. namun, aku yakin kemahiran yang mereka miliki akan memudahkan mereka mendapat pekerjaan. muda-mudahan...

itulah keputusan yang paling tepat. jika tak mampu, tak perlu ada lagi cawangan yang hanya menambahkan pening kepala big boss bila time gaji. nak bayar sewa dan segala bil. duit keluar laju seperti air tetapi hasil untuk syarikat?tiada...sudah lama big boss beri peluang kepada mereka tetapi nampaknya mereka berlenggang sahaja dan hujung bulan dapat gaji. alangkah senang! bagus boss. aku amat memuji keputusan itu. kadang2 kita terpaksa berkorban...jika harapkan kasihan tetapi hujung bulan nak pening2 buat apa. aku tumpang pening sebab aku berada di bahagian akaun & gaji.

sekarang hanya tinggal HQ & Puchong...mudah-mudahan big boss aku akan berjaya. Dia ada duit dan melabur pada syarikat yang dijaga sepenuhnya oleh rakan taulan tetapi nasib tidak menyebelahi beliau sehingga ke hari ini ianya masih jatuh bangun seperti anak kecil yang baru belajar berjalan walhal syarikat ini sudah agak lama.

siapa yang salah? aku hanya pemerhati...aku tidak ada hak untuk bercakap siapa yang salah dan siapa yang betul.

Doa aku semoga syarikat boss aku akan maju jaya!




JOM PARKING KAT BLOG BEN ASHAARI


Ben Ashaari adalah satu nama yang tidak asing lagi dan cukup popular di kalangan blogger. Beliau adalah seorang blogger tegar dan setiap entrinya pasti mencuit hati ramai peminatnya walaupun entrinya sebaris ayat. Memang cukup berbisa dan aku rasa beliau ada auranya tersendiri.

Untuk kali ke 2, Ben membuka peluang kepada blogger baru untuk menyertai blognya sebagai blog list. walau hanya seketika diberi ruang parking di blognya, namun ia cukup bererti bagi blogger baru seperti aku. aku harap kegagalan kali pertama akan membuahkan hasil kali ini. Ben..kasilah peluang!

Wokey!


Wednesday, October 27, 2010

dah tau aku tak suka kan?

kadang2 orang ni kan...dia tau yang kita memang tak suka. beri alasan apa sekali pun, kalau kita tak suka akan tetap tak suka. kita ada alasan tersendiri mengapa kita tak suka.

tak suka. full stop!

susah sangatkah nak faham?susah sangatkah nak menjaga hati ini?atau sekeping hati ini tak perlu dijaga?

dia tetap akan buat, buat dan buat...lagi lagi dan lagi!

atau dia memang sengaja untuk sakitkan hati aku?aku tak nak fikir macam tu...tetapi kalau depan mata ternampak apa yang aku tak suka itu berlaku...apa nak buat lagi. hanya hati yang akan tercalar.

Bak kata pepatah seorang teman, kereta tercalar nampak di mata tetapi hati tercalar siapa yang tahu!


Monday, October 25, 2010

Aku tengah syok layan 'Bumi Cinta'

Bumi Cinta adalah novel terbaru Habiburrahman El Shirazy. Dah lama aku mengidam buku ini. akhirnya minggu lepas suamiku hadiahkan aku novel ini.

Kisah mahasiswa bernama Muhammad Ayyas yang membuat tesis di Moscow Russia...layann..

Hari Sabtu lepas, suami sorok novel ini...seharian aku mencari. dia membalas dendam kerana aku menyorok rokoknya...hahha...puas aku mencari satu rumah (rumah aku bukan besar pun)...tapi tak jumpa. mana dia sorok aku pun tak tau...akhirnya pagi Ahad, dia meletak kembali di rak bawah tv...

sambung kembali pembacaan..kalau ikutkan hati, sanggup aku tak tidur malam kerana nak habiskan novel itu...tetapi kehendak itu tak boleh dilayan. jika dilayan alamak tak bangun pagi aku nak kerja hari ini...sendiri mau ingat!

tujuan aku blogging?

semua orang masuk dunia blog ini dengan tujuan masing2.

aku?aku hanya sekadar ingin menulis, meluah dan mencoretkan apa yang terbuku dalam hati aku. tak kiralah cerita pasal aku atau orang2 sekelilingku...aku tak kisah sama ada blog aku ada orang baca atau tak baca. kalau ada yang berminat membaca, Alhamdulillah...terima kasih banyak2 lah...kalau sekali singgah, lain kali jemputlah datang lagi...aku amat menghargai anda. kalau blogku sunyi tanpa pengunjung pun tidak mengapa...aku tidak pernah sesekali menyesali dan akan berhenti menulis di sini.

aku gembira di blogku yang tidak seberapa ini...

aku juga suka menyinggah blog rakan2 wlp aku tidak meninggalkan sebarang jejak...blh dikatakan sebagai silent reader...mungkin sudah banyak blog yang aku singgah tanpa pengetahuan tuan rumah....jangan marah yer!