tabung que

Thursday, June 23, 2011

Tuhan Jagakan dia


Hanya dirimu yang ku cinta

tak kan membuat aku jatuh cinta lagi

aku merasa kau yang terbaik untuk diriku

walau ku tahu kau tak sempurna

takkan membuat aku jauh dari mu

apa adanya ku kan tetap setia kepadamu

TUHAN..

jagakan dia

dia kekasihku yang tetap milikku

aku sungguh mencintai sungguh menyayangi

setulus hatiku

BAIK BAIK SAYANG

Puaskah

Wednesday, June 22, 2011

pindah ker bos?

bos aku telah keluarkan fakta. nak pindah office ke puchong. office kat sini nak jual. suruh aku iklankan. cari agent hartanah. bos kata nak jimat kos operasi...betul lah tu. aku setuju bab tu...tapi bab yang jauh aku nak ulang alik tu sape yang nak jawab.

bos aku jawab, pindahlah puchong...ermm...saya akan beri rumah. apa maksud bos yer?nak naikkan gaji?nak beri elaun rumah?nak bayarkan sewa rumah untuk aku?nak belikan rum,ah untuk aku?yang pasti yang last tu bukanlah...hehhe...ingat bos tu bapak kau yer...jangan berangan ler nalhuda...

masih lagi berfikir...apa yang harus aku buat! buat masa ni agak buntu...kalau pindah puchong, aku dekat dengan tempat kerja. suami aku lak?kesian pulak ulang alik...kalau tak pindah, aku pulak yang ulang alik naik bas, naik lrt...keluar 6 pagi..anak masih tidur...balik 8 malam..anak dah tidur...mana life aku?ohhh tidakkk....berenti kerja...ekonomi masih goyah...berniaga? nak berniaga apa? sudah bersediakah aku nak berniaga...modal? nak berniaga apa pun aku tak tau...

masih berfikir...moga Allah beri aku jalan!


Tuesday, June 21, 2011

happy father's day to babah


babah,

we love you so much
thank you to be a loving husband to ibu
thank you to be a super babah to que
you are a great babah
you are a amazing babah
you are our hero
a big HUG to you
love you forever


jalan2 telok batik

Ahad lepas jalan2 telok batik bersama adik-beradik tercinta. biar pun kami kurang harta, tapi kami kaya dengan kasih sayang. walaupun masa kecil2 & remaja selalu bergaduh. itu cerita lama...bila masing2 dah dewasa, hubungan kami amat rapat. i luv my family!

tiba di telok batik lebih kurang 11.15 pagi. dah agak panas. cari tempat yang sesuai untuk bersantai. jumpa satu tempat yang sesuai. dekat pulak dengan tandas. senang sebab anak2 suka buang air...penat membayar sekali masuk rm0.40..salin basah rm1.00. kaya orang jaga tandas!

Siap bentang tikar, terus kami buka bekal nasi lemak & bihun goreng. semua orang kelaparan!
Angin sepoi2, syok giler...sewa 2 biji kerusi malas rm2 sebiji. amat selesa untuk bermalas2...



bekal nasi lemak yang dimasak ciksue. lepas makan sakit kepala.



pakcik awie & beg hijau tak dapat dipisahkan. pakcik sempat buat lawak, katanya tanpa beg hijau ni dia tak boleh berjalan wlp minyak motor penuh...hahha..pakcik lawak sungguh!



yie & isteri baju pink (org sungkai)


siap makan, abang aku awie yang mesra dengan panggilan pakcik terus shopping seluar mandi dengan ditemani anak sedara Yo yang shopping tuala. masing2 teruja nak mandi laut. kami kaum ibu pulak mencari pelampung untuk anak2. akhirnya mengambil keputusan untuk beli lifejaket yang berharag rm10. tak ada kualiti pun, padan dengan harga. mesti ada pengawasan orang dewasa.

anak2 tak suka main air sebab takut ombak. mereka hanya mampu bermain pasir...pakcik awie, yo, dua yie sempat jugak berenang2..aku pula hanya bermain di gigi air melayan que. takut...


afiq ralit dengar cerita que sambil tongkat dagu



main pasir jer lah

Ciksue pulak dah mabuk2. agaknya mabuk ombak...muntah2. sakit kepala. habis semua makanan dimuntah keluar. sementara tunggu ciksue pulih, kami melayan blues. santai2. malas2. sembang2 cerita di zaman kanak2 kat kampung. macam2 cerita keluar. masing2 buat lawak antarabangsa sampai bersimpul urat perut ketawa. sangat seronok kumpul keluarga. sayang sekali suamiku tak ada. aku teringin kongsikan kegembiraanku dengannya.

pukul 4 petang, kami bertolak balik ke Chemor. anak2 kepenatan. semua tertidur termasuklah aku...jaga2 dah sampai di kedai kat simpang nak masuk ke rumah yie. hampir 7 petang kami sampai di taman chemor impian 1.

tak dapat balik Behrang sebab ciksue tak larat nak bangun. semua orang sakit kepala. habis berpapan actifast kami telan...telok batik punya pasal!

malam pula kena bebel ngan en suami sebab tak balik...maafkan daku!

Thursday, June 16, 2011

puisi kasih untukmu




que anak ibu
ketahuilah, ibu teramat sayang padamu
setiap hari kau akan tanyakan soalan ini pada ibu
jawapan ibu tetap sama...sayang sangat
marah ibu pada que sebab ibu sayang
cubit ibu di peha que sebab ibu sayang
jentik ibu di tangan que sebab ibu sayang
rotan ibu di punggung que sebab ibu sayang

ibu tak nak que jadi nakal
ibu marah kerana mengajar
ibu marah inginkan que pandai
ibu marah kerana sayang
ibu tak nak que tersasar

que anak ibu
doa ibu semua yang baik-baik
que jadi anak yang soleh
que jadi anak baik budi pekerti
que jadi anak yang taat pada agama, pada ibubapa

ibu amat bersyukur dengan anugerah ini
que adalah anugerah teristimewa untuk ibu & babah
kami amat sayangkan que
moga Allah panjangkan umur ibu & babah agar dapat mendidik que

sayang que
buah hati ibu & babah



tersalah makan ubat

ishhhh....tak patut betul budak2 ni permainkan saya...

saya selalu sakit kepala kat office. budak2 technician sayalah yang jadi mangsa pergi kedai belikan panadol actifast...entah macam mana hari ni, saya sakit kepala sesangat...seorang technician ni dah beri saya satu pil.

"makanlah kak...ubat ni bagus. kalau sakit kepala memang sekejap jer baik. kami selalu dok makan ubat ni lah." muka dorang serius jer.

saya apalagi, tanpa fikir panjang ambil dan terus telan. sekejap kepala saya yang sedia sakit tu berpusing2...saya menjerit memanggil suami. saya terjelepok dan tak sedar apa2.

Budak2 technician semua dah panik. terus call suami saya dan terus bawa saya ke hospital. 2 hari saya pengsan...

Setelah tersedar, suami dan doktor beritahu saya telah telan pil khayal dos yg agak kuat...terbeliak mata saya mendengarnya...




















Rupa2 nya itu adalah MIMPI saya tadi...terus terjaga dari tidur dan update entri nih...hehehe...



Wednesday, June 15, 2011

muka saya muka ATM ker?

Sepanjang saya bekerja di bahagian kewangan, perkara yang paling tak tahan pernah berlaku apabila boss saya sound macam ni:

"ingat muka saya muka ATM ker? tak ada duit minta saya, tak ada duit minta saya. masuk2 jer bilik saya terus mintak duit!"

Terkedu dan terkebil2 kami dua orang. kami dah tak tau nak bercakap apa. Hanya hulurkan kertas untuk boss tengok.

Agaknya apabila tengok muka kami dah macam ayam berak kapur, boss senyum dan cakap.

"tak per, biar saya fikir"

Kalau dari awal macam tu kan senang. Ingat kami ni nak mintak duit untuk lunch ker boss. Duit yang kami minta tu untuk projek. Bayar supplier...(hanya dalam hatilah).

Itulah...fening2 lalat kerja bahagian kewangan ni. ...boss ni pulak semacam, dia hangin masalah lain semua orang di amuknya. semua company yang related dengan dia kena tempiasnya. Jalan jam pun marah kat driver...macam2 kerenah boss ni...


bila bercakap tentang ego

Sebenarnya, ego tu ada dalam diri setiap manusia. In fact, I believe that setiap orang MESTI ada ego sebab ego tu boleh memberbi kesan positif dan negatif dalam diri seseorang. Tapi... bila dah capai tahap SUPER-EGO tu.. banyak masalah yang boleh timbul.

Ego tu adalah penting sebab it shows how strong -willed person you are. Selagi kita berada di pihak yang betul, buat apa kita korban kan ego kita? But of course, seseorang tu perlu rasional dan menerima pendapat orang lain, dalam menentukan sama ada dia berada di pihak yang benar atau salah. Tapi, sekiranya dah tahu kita berada di pihak yang salah, ha.. tu tak boleh la ego. Dan ego ni, tak perlu ditunjukkan. Sekadar kita tahu dan tetap dengan keputusan kita (tak perlu memaksa orang lain, biar dia dengan keputusan dia..) sudah mencukupi... So, ada ego yang pelu kita kikis, dan ada ego yang perlu ada dalam diri kita. Terpulan pada diri masing2 untuk tentukan yang mana satu... Pada saya, ego adalah lebih kurang dengan riya' dan sombong.

Selain itu, SUPER-EGO juga terjadi bila seseorang terlampau mementingkan diri sendiri dan tidak mahu (degil) untuk menerima pendapat orang lain. Jadi cara untuk mengikis sikap ego yang tak elok, ialah dengan mendengar dan bersabar (dan rasional) terhadap sesuatu perkara. Kena bersikap terbuka, sebab dengan cara itu sahaja kita boleh menerima pandangan dan pendapat orang lain... All right, that's all.