tabung que

Friday, April 6, 2012

Aku & HSG 1


Sambil2 aku menaip entri ini, tangan aku tak henti2 menggaru...kesan HSG yang menimpa aku dan ianya amat jarang berlaku. Kes seperti aku adalah kes terpencil dalam ujian HSG. 

"HSG (hysterosalpingogram) is an X-ray test that examines the inside of uterus and fallopian tubes and the surrounding area".

Doktor LPPKN pesan, 1st period call hospital Tawakal untuk dapatkan appoitment buat HSG. Standby duit RM200. Datang jer period aku terus call dan set temujanji pada 4 April 2012 jam 2.30pm. 

Pagi2 lagi aku dah tak senang duduk, aku takut, cemas dan macam2 perasaan datang. ada kawan bagitau buat HSG sakit. Seminggu sakit. Aku tengok youtube dan baca blog orang tentang HSG. Ada yang sakit dan ada yang biasa2 sahaja. Tiba-tiba sahaja perut aku tang ari2 jadi sakit. Aku bagitau hubby. Dia hanya bagitau hanya psikologi sbb aku tgk youtube dan baca momok bahawa benda tu sakit. 

Tiba di bahagian Dignostic Imaging (X-ray) Hospital Tawakal, aku terus ambil nombor dan menunggu dengan debar. Hubby dapat kerusi cantik, terus sandar dan pejam mata. Layan aircond yang sejuk. Nama aku dipanggil. Masuk bilik X-ray. Tukar baju. Pergi bilik air buang apa yang patut dan hilangkan stress. Sebelum panjat katil sempat lagi aku tanya nurse sama ada sakit atau tidak. Nurse hanya senyum dan bagitau hanya sakit seperti 'period pain' sahaja. Aku diam dan senyum dan bayangkan 'period pain' yang aku selalu kena saban bulan. 

6 comments:

  1. Kak..sy bru buat hsg beberapa hr lps..sy xpasti ada x org rs mcm sy..skit teramat sgt..bkn mcm period pain dh..bkn nk menakutkan..tp ini btol2 pglmn...pas buat tu nk bjln pon xbtol dh..nk drive tekan minyak pon mcm x lepas..tp kuatkan smgt jgk dmi utk dpt kn zuriat...maby sy skt sbb xtelan apa2 paon killer pre procedure...ada bleeding plak pastu...3 hari duk bleeding sy p scan ada blood clot..doc kta biasa..itu kesan dpd alat yg dimasukkn utk tembak dye tu....plg kuat pon smggu..alhamdulillah...dh mkin kurang skitnya..sbb ada amik pain killer..smoga pngorbnn sy ni membuahkn hsl..aminnn...

    ReplyDelete
  2. Salam kak..same mcm sy. Juga baru buat HSG test smlm kt kpj damansara. Tiub fallopian sblh kiri tesumbat. Sebelah kanan sempit. Doctor masukkan ubat tu.. ya Allah..sakitnye. Memula sy rase mcm period pain. Itupun dah mcm badan menggigil. Pastu doctor ckp nk buka tiub sblh kanan yg sempit tu. Lagi makin sakit mcm nk bersalin pun ade. Sbb sy pernah bersalin normal. Tp dah hampir 9 thn takde rezeki anak ke 2. Sbb tu sy buat HSG test atas cadangan LPPKN. Sy ade bleeding lps blk buat hsg tu. Mlm terasa perut mcm sengal2 tak lalu nak makan. Pagi ni pun masih bleeding sikit. Tp Alhamdulillah sy bole tahan setakat ni.

    ReplyDelete
  3. mcm sy berlainan pulak citer ni, hbs satu pinggan sy mkn nasi berlaukn sup ayam.
    mayb sbb air tangan suami yg masakkan lauk untuk sy. hehehe..
    actly buat HSG ni mmg sakit, tp bile memikirkan zuriat sy kuatkan semangat.
    semoga ape yg sy korbankan ini membuahkan hasil buat kami suami isteri. I'Allah.

    ReplyDelete
  4. Saya buat hsg 29nov.memang sakit sgt jalan pun xblh.2nhri menahan sakit.selepas 4 hri keluar bnda putih melekat mcm keju dan gatal2 dibhagian sulit..effect dr hsg ni ke?xprnah jdi cmni sblm ni,risau sgt

    ReplyDelete
  5. saya baru buat hsg semlm..time doc msk kn ubat tu mmg sakit mcm period pain..lps selesai tu ok je..bole g cafe hosptal makan dulu..tp time drive nk balik dr hosptal tu mmg x tentu arah bwk kete..sakitnya smpai pegang perut sambil drive..bila smpai uma trus baring je..alhamdulillah da x sakit lg..darah pon keluar sekejap je..mlm tu da xde darah lg..moga ada la rezeki utk tahun 2015 ni..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum.. Sy nak share pengalaman HSG harini 22/09/16 di KPJ Damansara.. Dr yg entertain sy ialah dr norhayati mokhty.. 1st nak buat kat KPJ Ampang tp doc on the CD10 sy that't why tukar ke KPJ Damansara asalkan doc perempuan hehe sebelum pergi dah baca pengalaman TTCian semua mmg takuttt ramai bg feedback negative iaitu sakit.. Tp dah lalui sendiri harini yessss memang sakitttt.. Lebih sakit drpd period pain.. Alhamdulillah result sy semua normal takde apa masalah.. Bayaran RM203 sbb refer pakai surat LPPKN.. Kalau refer pakai surat klinik swasta lain harga lebih mahal.. Tp husband keja govt so boleh claim.. Now focused on husband plak sbb sperm kurang.. Apa2 pun this is my 1st time comment kat any blog tp utk info bersama sy share jgk hehe semoga TTCian semua dimurahkan rezeki anak ye

    ReplyDelete

Komen ler apa sahaja:-