Balik kerja hari Jumaat lepas, mood raya haji ada lagi. aku godek2 resepi kat internet dan terjumpa resepi ini. balik rumah try buat..Alhamdulillah..menjadi wlp pukul 9.30 baru makan malam sebab nak empukkan daging.... Beriani Kurma Daging |
|
Bahan-Bahan: | |
4 cawan beras basmati (dibersihkan & ditoskan) | Bahan Kisar: |
Cara: | |
Daging dipotong lebar setebal 2 cm, dibersihkan & ditoskan. Panaskan minyak masak & minyak sapi & masukkan Bahan Menumis. Bila bawang kekuningan, masukkan Bahan Kisar, daging, rempah kurma, serbuk jintan manis, serbuk kas-kas & kacang gajus. Kacau hingga rata & biarkan hingga daging empuk & rempah pecah minyak. Tuangkan air, susu cair, tairu, daun pandan, garam & gula. Bila mendidih, masukkan beras dan kacau hingga rata. Bila air kering, kecilkan api & tutup periuk & biarkan hingga nasi masak. Gembur supaya nasi tidak berketul. Sebelum menghidang, tabur bawang goreng, daun sup & daun bawang yang dipotong halus ke atas nasi. |
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment
Komen ler apa sahaja:-