tabung que

Sunday, August 22, 2010

mengandung dulu nikah kemudian!

kes ni banyak berlaku kat orang melayu islam kita....
di mana2 sahaja.


baru2 ni aku balik kampung. apabila balik kampung sesekali, banyaklah citer2 dan kejadian yang di update kan pada aku. citer yang paling SENSASI adalah kes mengandung dulu 5 - 7 bulan...baru pikir nak nikah. sebab apa yang dok jadi lagu ni?

dorang dok bercinta. pergi dating. membonceng motor boyfriend sesuka hati...bila bf dok brek (yg memang disengajakan dan gf pun suka mengekek)...itulah yang jadik lagu tu. pastu dating pegang2 tangan. raba sikit2..lama2 buat yang bukan2. masa bercinta ni...'suhu' ke arah itu memang tinggi. pantang bersentuhan....inilah dia. bila dah mengandung, tak reti2 pulak nak berterus-terang dengan mak bapak. at least mak bapak bolehlah berikhtiar...bagi nikah awal sikit kalau dah dok merenyam macam tu kan. ini tidak...kalau period tak datang berbulan. mabuk2 loya2...tak kan itu pun bodoh tak tahu yang engkau tu pregnant....aikkk....masa korang dok..dot dot tu..tak tau ke effect dia boleh jadikk baby....ishhhh. tak pahamlah.

bila dah perut tak boleh sorot. masa itu baru nak bagitau mak bapak. tapi yang pelikkan, tak kan lah mak bapak tak nampak perubahan body anak ni kan?terutamanya si mak ni....dok kampung. mulut orang pok pek pok pek memang tak boleh blahh...kesian kat mak bapak. malunya TERAMAT....

yang tak tahannya, mak bapak si perempuan ni boleh pergi maki mak bapak si lelaki. seeloknya ko bincanglah elok2. jangan dok saling tuding jari anak sape yang salah dan anak sape yang tergedik2. sama jer yang pompuan atau yang lelaki...

settle bab kursus kawin. pastu nikah. aikkk...boleh buat kenduri besar2 pulak tu. yalah mungkin sebab mak bapak teringin nak kenduri kawin anak tapi si anak dah buat HAL awal2...janji nikah sudahlah. selang 3 bulan maka lahirlah baby yang comel. nasib baik mak bapak nikahkah mereka. kalau mak bapak halau...maka terjadilah kes buang bayi merata-rata.

begitulah kesahnya...sape yang salah dalam hal ini?
mak bapak...?boleh jugak dipersalahkan sebab beri anak kebebasan yang melampau wlp tahu anak keluar dating tetapi dibiarkan sahaja.
salah anak?memang salah ler... kalau perkara berdosa besar pun engkau buat, nak kata tak salah pulak! apa hal?sekeh kang...

macam2 dunia sekarang.

ingat lagi arwah ayah aku citer...

zaman che dulu, mandi sungai sama2 lelaki perempuan...masa remaja tu. bogel pulak tu. tak ada pulak keinginan ke arah itu...hahhaha...lawak kan?orang dolu2 tak senonoh....



No comments:

Post a Comment

Komen ler apa sahaja:-